fbpx
10.4 C
Province of Turin
miercuri, mai 22, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

11 decembrie – Ziua Internațională a Muntelui

Trebuie citit

După anul 2002, când s-a desfășurat acțiunea  „Anul  Internațional al munților” cu un succes deosebit, Adunarea Generală ONU a proclamat prin Rezoluția  57/245 din 11 decembrie 2003, această dată ca „Ziua  Internațională a munților”.

Tema propusă în acest an,2023,este „Restabilirea ecosistemelor montane”,potrivit  http://www.un.org. , și urmăreste creşterea  conştientizarii privind relevanţa ecosistemelor montane, dar mai ales încurajarea comunității internaționale de a  organiza evenimente, de orice relevanta si la orice nivel, menite să sublinieze importanța dezvoltării durabile a zonei montane. 

Munții ocupă 22% din suprafața de uscat a pământului, și reprezintă  o importantă   sursă de apă,energie și biodiversitate,și sunt primordiali pentru supraviețuirea ecosistemului global.

Munții acoperă suprafețe de aproximativ 52% din Asia, 36% din America de Nord, 22% din America de Sud, 17% din Australia și numai 3% din Africa.

În România, relieful întregii țări este conturat în jurul arcului Munților Carpați,cel mai lung lant muntos european,cu o lungime de circa 1500 km, din care 900 km pe teritoriul Romaniei.

În centrul teritoriului este Podișul Transilvaniei, înconjurat de lanțurile muntoase ale Carpaților: Carpații Orientali, Carpații Meridionali și Munții Apuseni sau Carpații Occidentali.

In sud estul Romaniei, există de asemeni cei mai vechi munti ai Europei, Munţii Măcin, care s-au format în urmă cu 300-400 milioane de ani ca rezultat al orogenezei hercinice (vechi în comparație cu tinerii munți Carpați care au luat naștere în urmă cu 65 milioane de ani). 

Despre Muntii Macin, se consideră că inițial au avut altitudinea de aproximativ 3000m făcând parte dintr-un lanț muntos care străbătea Europa de la vest la est. Din acest lanț montan au mai rămas martori doar munții Dobrogei, Munții Vosgi, Munții Scoției și Munții din Peninsula Bretagne.

„Şi munţii ca şi apele, ca şi omenirea, au vârste deosebite. Unii sunt tineri, abia înălţaţi, cu crestele semeţe ce zgârie norii, cu văi proaspete, adânci de ameţeşti uitându-te în fundul lor. Sunt ca omul în plină vlagă, cu muşchii de oţel, cu mişcările de căprioară, cu privirea surâzătoare, vioaie, plină de speranţe. Sunt şi munţi bătrâni, peste capul cărora, nu de veacuri, ci de sute şi mii de veacuri, au curs puhoaiele revărsate din cer. Semeţia munţilor a apus; văile s-au netezit. Sunt gârbovi, deşi cu făptura tinereţii, cioturi rămase din falnici stejari. Aşa sunt Munţii Măcinului în tinereţea cărora nu existau nici oameni, nici păsări. S-au înălţat când temelia Carpaţilor nu era măcar plămădită.“

(Ion Simionescu – Între Dunăre şi Mare, 1939)

foto Credit :Nica George, Muntii Macinului

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente