fbpx
22.5 C
Province of Turin
sâmbătă, septembrie 30, 2023
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

15 August – Adormirea Maicii Domnului – Semnificațiile sărbătorii atât în România, cât și în Italia

Trebuie citit

Creştinii prăznuiesc, astăzi, Adormirea Maicii Domnului, când, potrivit tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a fost înălţată la Cer de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, este sărbătorită în fiecare an de creștinii ortodocși în data de 15 august. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători, Sfânta Maria, fiind considerată ocrotitoarea marinarilor.

Când urăm „La mulți ani” – pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Oricând. Potrivit preoților, atât ziua de 15 august, cât și cea din 8 septembrie, ar trebuie să fie un prilej de bucurie și de cinstire a Sfintei Maria.

Deși există tendința ca Adormirea Maicii Domnului să fie asociată, mai degrabă, cu un eveniment trist, semnificația acestei sărbători ar trebui să transmită bucurie.

Potrivit preotului Eugen Tănăsescu citat de ziare.com, ar trebui să fim felicitați de câte ori se sărbătorește praznicul sfântului al cărui nume îl purtăm: „Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate!, La mulți ani duhovnicești în împărăția Cerurilor! și La mulți și binecuvântați ani!”.

Rânduiala consideră ziua de 15 august, Adormirea, ca fiind cea mai importantă pentru cinstirea Maicii Domnului. În acea zi, Ea a adormit și a înviat, simbolizând învierea muritorilor de rând atinși de Divinitate, mai scrie www.ziare.com.

Obiceiul de a transmite „la mulți ani” sărbătoriților în ziua de 15 august este ținut cu precădere în sudul țării. Mai există și categoria a treia, cea care sărbătorește ambele zile.

Oricum ar fi, un lucru este cert! Peste 2 milioane de români poartă nume ce provin de la Sfânta Maria.

Unii români aleg să transmită urări pe 15 august, în Ziua Adormirii Maicii Domnului, în timp ce alții fac acest lucru la 8 septembrie, când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Tuturor, noi le urăm să fie sănătoși și să aibă parte de dragostea oamenilor pe care îi prețuiesc!

15 august – Sărbătoare mare și în Italia

„Ferragosto” este cea mai așteptată sărbătoare a verii: originea acestei sărbători vine din Roma Antică, împletindu-se, în prezent, cu tradiția catolică și fiind, astfel, inclusiv o sărbătoare religioasă.

Numele sărbătorii “Ferragosto” derivă din latinescul “Feriae Augusti” (odihna lui Augustus), în onoarea lui Octavian Augustus, primul împărat roman, de la care provine și numele lunii august.

Ferragosto înseamna, în lumea antică, o perioadă de odihnă și sărbătoare, stabilită de însuși împăratul Octavian Augustus cu scopul de a continua tradiția festivalurilor care marcau sfârșitul lucrărilor agricole și care erau dedicate zeului Conso, care, pentru romani, era zeul Pământului și al Fertilității.

De la sărbătoare păgână, la sărbătoare religioasă. Ziua de 15 august, numită și „Ferrragosto” este și o sărbătoare catolică încă din secolul al VII-lea când Biserica Catolică a decis să celebreze Admormirea Maicii Domnului, o sărbătoare care a fost stabilită pentru 15 august.

Sărbătorită pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului este atât pentru Biserica Ortodoxă, cât și pentru Biserica Catolică, o sărbătoare care comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului. Sărbătoarea mărturisește că Maică Domnului „a fost luată” de Dumnezeu, adică primită, în cer, atât cu sufletul, cât și cu trupul.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente