fbpx
15 C
Province of Turin
miercuri, mai 22, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Iată mesajul transmis de strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Bogdan Cuza, pentru Revista IR

Trebuie citit

Sărbătorim azi, 164 de ani de la cel dintâi important pas al istoriei noastre românești spre împlinirea năzuinței poporului nostru dintotdeauna: Realizarea statului unitar român. 

Reamintim, cu aceasta ocazie, cuvintele stranepotului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Bogdan Cuza, transmise în cadrul unui interviu acordat, în anul 2021, jurnalistei Luiza Diculescu, director editorial al Revistei IR.

„Cel mai important pentru oameni este să trăiască în asentimentul pământului din care au fost zămisliți… 

Acasă este mereu mai bine…pentru suflet.  

Ideea de a însufleți mintea și inimile românilor spre propășire socială și națională a stat la baza constituirii statului național modern român de la 1859, această întregire fiind întregită, după cum știm, la 1 decembrie 1918. 

Avem datoria să rămânem uniți într-o singură limbă, într-o singură tradiție și-ntr-o singură credință…

Și aici aș vrea să subliniez ceea ce spunea Nicolae Iorga, cu foarte mare dreptate: <<Pe lângă Unirea țărilor surori care a fost realizată după cum am menționat, este necesară, mai întâi de toate, o unire sufletească, a tuturor fiilor patriei>>,  condiție esențială a neamului nostru pentru păstrarea identității noastre naționale și primirea sfintei binecuvântări din partea celor care nu mai sunt azi printre noi, iar  aici îl amintesc pe bunul meu, Alexandru Ioan Cuza… ”

Foto: Arhivele Naționale ale României, SANIC, colecția Documente Fotografice, F I 4280.
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente