fbpx
15.3 C
Province of Turin
vineri, iunie 21, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

17 octombrie, Ziua patrimoniului cultural imaterial. Mărţişorul şi Ritualul Căluşului, în Patrimoniului Cultural al Omenirii

Trebuie citit

În fiecare an, începând din 2013, la 17 octombrie, este marcată Ziua patrimoniului cultural imaterial, informează Agerpres.

Ziua de 17 octombrie marchează data la care, în anul 2003, Adunarea Generală a UNESCO a adoptat Convenția pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Aceasta a fost acceptată de România în anul 2006, moment care a deschis posibilitatea înscrierii elementelor de patrimoniu cultural imaterial românești pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii.

17 octombrie, Ziua patrimoniului cultural imaterial. Mărţişorul şi Ritualul Căluşului, în Patrimoniului Cultural al Omenirii

România are până în prezent 7 dosare cu obiceiuri, meşteşuguri şi tradiţii  – unele în colaborare cu Republica Moldova – în patrimoniul imaterial al UNESCO, precum: Ritualul Călușului (2008), Doina (2009), Ceramica tradițională de Horezu (2012), Colindatul de ceată bărbătească (2013), Jocul fecioresc din România (2015), Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei (2016), Mărțișorul – Practici tradiționale asociate zilei de 1 Martie (2017) şi are alte două dosare aflate în curs de analiză la Comitetul de Evaluare al UNESCO: Tradiții de creștere a cailor lipițani și Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente