În fiecare an, începând din 2013, la 17 octombrie, este marcată Ziua patrimoniului cultural imaterial, informează Agerpres.
Ziua de 17 octombrie marchează data la care, în anul 2003, Adunarea Generală a UNESCO a adoptat Convenția pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Aceasta a fost acceptată de România în anul 2006, moment care a deschis posibilitatea înscrierii elementelor de patrimoniu cultural imaterial românești pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii.

17 octombrie, Ziua patrimoniului cultural imaterial. Mărţişorul şi Ritualul Căluşului, în Patrimoniului Cultural al Omenirii
România are până în prezent 7 dosare cu obiceiuri, meşteşuguri şi tradiţii – unele în colaborare cu Republica Moldova – în patrimoniul imaterial al UNESCO, precum: Ritualul Călușului (2008), Doina (2009), Ceramica tradițională de Horezu (2012), Colindatul de ceată bărbătească (2013), Jocul fecioresc din România (2015), Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei (2016), Mărțișorul – Practici tradiționale asociate zilei de 1 Martie (2017) şi are alte două dosare aflate în curs de analiză la Comitetul de Evaluare al UNESCO: Tradiții de creștere a cailor lipițani și Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală.