fbpx
marți, aprilie 23, 2024

2 Aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului – „World Autism Awareness Day „

Trebuie citit

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU şi adoptată la 18 decembrie 2007,prin Rezoluţia 62/139, propusă de reprezentanţii Statului Qatar şi sprijinită de către toate statele membre.

La 17 ani după instituirea Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, dincolo de creșterea gradului de conștientizare, se poate afirma că, la nivel mondial a început mai ales promovarea acceptării și aprecierii persoanelor cu autism (TSA) și aprecierea contribuțiilor acestora la dezvoltarea societății, iar in  2024, pentru prima dată se va încerca crearea unei imagini de ansamblu globale a situației privind această tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, de data aceasta analiza venind chiar prin prisma si de către persoanele cu autism. 

Noutatea constă în faptul ca vor participa la dezbatere un grup de persoane cu autism din toate categoriile sociale, reprezentând șase regiuni: Africa, Asia și Pacific,  Europa, America Latină și Caraibe, America de Nord și Oceania care își vor prezența părerile despre situatiile din propriile lor regiuni  precum și despre importanța implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) / „Sustainable Development Goals (SDGs)” pentru  ca  persoanele cu autism să poată prospera împreună cu societatea din care fac parte.

Evenimentul este organizat de Departamentul Națiunilor Unite pentru Comunicații Globale, în strânsă colaborare cu Institutul de Neurodiversitate (ION) din Elveția si este co-sponsorizat de Misiunile Permanente ale Italiei și Poloniei la Națiunile Unite, cu sprijinul oferit de Grupul pentru Autism, Asigurări, Investiții și Neurodiversitate (GAIN).

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care apare la copii, adeseori la naștere sau la vârsta de 18 luni — 2 ani a copilului, fiind practic un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăți în comunicare și limbaj, social și comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive), constând în replierea totală asupra propriei lumi lăuntrice,interioare, cu un mod de gândire necritică, centrată pe subiectivitate și ruptă de realitate, dominată de fantezie și reverii.

Autismul se manifestă pe tot parcursul vieții și afectează abilitățile sociale și de comunicare, influențează modul în care unele persoane comunică și relaționează cu lumea înconjurătoare. Persoanele cu autism simt foarte puternic emoțiile lor și pot fi afectate în mare măsură și de emoțiile altora. De asemenea, acestea pot reacționa diferit la imagini, la sunete și la schimbări ce au loc în mediul înconjurător.

De aceea este primordial să înțelegem cât mai bine posibil această afecțiune, mai ales dacă avem pe cineva cu autism în jur, în viața noastră.

via https://www.un.org/en/observances/autism-day

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente