fbpx
17.3 C
Province of Turin
luni, mai 20, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

20 Martie: Ziua Internațională a Francofoniei 

Trebuie citit

În fiecare an, la 20 martie, 88 de țări membre ale OIF ( Organizația Internațională a Francofoniei) sărbătoresc Ziua Internațională a Francofoniei, o instituție, dedicată din 1970 promovării limbii franceze și cooperării politice, educaționale, economice și culturale între cele 88 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) [Organizația Internațională a Francofoniei].

Toate statele francofone organizează în această luna diferite activități menite să promoveze limba franceză, dar și să stabilească un nivel ridicat de cooperare, de solidaritate între aceste state-surori.

Francofonia se referă la bărbați și femei care împărtășesc o limbă comună: franceza. Se estimează peste 321 de milioane de vorbitori de franceză pe cinci continente, în jur de 900 000 profesori de limba franceză și 88 state și guverne membre a OIF.

În plus, în Uniunea Europeană, franceză este a două limba utilizată (19%), după engleză (41%), însă în fața limbii germane (10%) și a limbii spaniole (7%), conform datelor publicate pe „20mars.francophonie.org”, site-ul dedicat Zilei Internaționale a Francofoniei.

Sub motto-ul „le Français est une chance”, Abdou Diouf, fostul  Secretarul General al Francofoniei  credea că, în spațiul francofoniei, limba franceză este „șansă de a putea experimenta în mod concret, prin intermediul literaturii, a muzicii și artelor, tot ceea ce diversitatea  expresiilor culturale stimulează și îmbogățesc”.

În mesajul său aniversar Abdou Diouf încuraja, de asemenea, la a „savura această șansă, nu ca un bun deja câștigat, ci ca o provocare”.

Secretarul general al Francofoniei, este o funcție deținută în prezent de Louise Mushikiwabo.

OIF implementează proiecte multilaterale de cooperare francofonă alături de Assemblée parlementaire de la Francophonie [Adunarea Parlamentară a Francofoniei] și patru agenții de operare: Agence universitaire de la Francophonie [Asociația Universităților Francofone], TV5MONDE, Association internationale des mayores francophones [Asociația Internațională a Primarilor Francofoni] și Université Senghor [Universitatea Senghor] din Alexandria.

Mandatele de misiune ale Francofoniei sunt:

*Să promoveze limba franceză și diversitatea sa culturală și lingvistică;

*Să promoveze pacea, democrația și drepturile omului;

*Să sprijine educația, formarea, învățământul superior și cercetarea;

* Încurajarea cooperării economice pentru a susține dezvoltarea durabilă.

Sursa: https://www.francophonie.org/journee-internationale-de-la-francophonie-2023

Foto credit www.francophonie.org

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente