La 31 octombrie 1996 s-a semnat Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră de către cele șase state riverane Mării Negre,adică România,Bulgaria,Georgia, Rusia,Turcia și Ucraina, iar de atunci, la această dată se sărbătorește Ziua ei Internațională. A Mării Negre. A Pontului Euxin.
Planul Strategic, semnat la Istanbul ,la 30-31 octombrie 1996 , în cadrul Conferinței Miniștrilor Mediului din cele sase țări riverane ale Mării Negre, este un document conținând importante strategii și măsuri de salvare și reabilitare ale Mării Negre . Acest document promovează colaborarea țărilor costiere în vederea reducerii poluării ecosistemului marin, si asigură implementarea prevederilor Convenției pentru protecția Mării Negre împotriva poluării, semnată în 1992, la București, cunoscută și sub numele de Convenția de la București.
Mediul Marii Negre este foarte afectat, întrucât reziduurile transportate de râurile din 17 țări, pescuitul excesiv, deversările necontrolate de produse petroliere au produs importante dezechilibre ecologice în Marea Neagră, în ultimii ani.
Cu o întindere pe o suprafață de 423.488 km², are cel mai adânc punct la 2211 m sub nivelul mării, în apropiere de Ialta.
Pontul Euxin, cum se numea in antichitate, are o salinitate mai redusa, prezinta limane la gurile fluviale, flora si fauna cu multe specii-relicve, si are o stratificare intre apele de suprafata oxigenate si cele adanci,unde oxigenul lipseste in totalitate,de aceea, pe fundul Mării Negre sunt conservate în stare intactă epave care ne poartă cu până la 2,500 de ani în trecut, prin istoria navigației. Are maree mici, de mica amplitudine, si nu prezinta curenti verticali, asa incat valurile sale nu sunt foarte mari.
Termenul „Neagra”vine probabil de la poporul cimerian ( popor misterios numit de istoricii greci Kimmerios sau kimmerioi) care a trait intre secolele XII-VIII i.e.n. in jurul marii, numind-o „Axaina”- ceea ce s-ar traduce „albastru închis”, preluat de latini ca „Pontus Euxinus”, interpretarea numelui dat de greci – Eύξεινος Πόντος”
Acest termen a fost folosit pentru prima dată de către Homer (cca 850 î.H.).
Marea Neagra este a treia mare ca suprafață din Europa, după Marea Mediterană și cea a Nordului. Este totodată cea mai izolată mare față de oceanul planetar, singura legatură cu restul oceanului mondial,via Marea Mediterană, fiind prin stramtorile Bosfor, Dardanele și Gibraltar și cu Marea Azov în nord-est, prin strâmtoarea Kerch, si scaldă țărmul României pe o lungime de circa 245 km.

„PONTUS EUXINUS ANTEA AXENUS” de Nicolas Sanson.

Harta Marii Negre, Diogo Homem 1559.

