fbpx
sâmbătă, aprilie 13, 2024

5 octombrie, Ziua Mondială a  Educației 

Trebuie citit

Ziua Mondială a Educației, cunoscută și ca Ziua Internațională a Profesorului, este ziua dedicată dascălilor și profesorilor din întreaga lume.

Începând cu anul 1994, Ziua Internațională a Educației este  sărbătorită  în  fiecare  an pe 5 octombrie, în întreaga lume, pentru a aminti de importanța rolului educației.

În aceeași dată, 5 octombrie 1994,Federația Globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice „International Education” a lansat cu acel prilej o campanie de promovare  și informare ce avea ca scop evidențierea meritelor cadrelor didactice, contribuția  lor  adusă procesului educațional. 

Ziua de 5 octombrie a fost indicată pentru a marca semnarea recomandării  UNESCO  și OIM (Organizația Internațională a Muncii) din 1966,cu privire la statutul profesorilor, dar și recomandarea acelorași instituții din 1977, privind învățământul superior,așa cum arată site-ul en.unesco.org.  

Cu același scop meritocratic, în anul 2008 a fost instituit Premiul Hamdan (Hamdan bin Rashid Al-Maktoum), acordat o dată la doi ani,în valoare de 300.000 de dolari americani, și împărțit la trei laureați cu proiecte deja susținute, cu scopul de a  îmbunătăți performanțele, rezultatele și eficienta profesorilor.

În țara noastră,contractul colectiv de muncă încheiat cu Ministerul Educației din  România prevede ca Ziua Internațională a Educației, care este sărbătorită pe 5 octombrie,să fie zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar dar si pentru toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a.

Într-un învățământ și-ntr-o societate de calitate, profesorii sunt indispensabili.  Iată motivul pentru care și Organizația Națiunilor Unite are ca scop remunerarea  superioară a profesorilor, și formarea lor profesională continuă, pentru ca aceștia  să fie motivați de resursele educaționale și financiare.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente