fbpx
Acasă Cultură Artă A murit marea violonistă Olimpia Liliana Ștefănescu Scagno, stabilită în Italia în...

A murit marea violonistă Olimpia Liliana Ștefănescu Scagno, stabilită în Italia în urmă cu 46 de ani. „IN MEMORIAM”, interviul realizat de Revista IR, unicul interviu VIDEO acordat de Olimpia Liliana Ștefănescu Scagno, de-a lungul carierei sale

0
3

Originară din Râmnicu Vâlcea, Olimpia Liliana Ștefănescu Scagno, precum îi plăcea să se prezinte, s-a stabilit în Italia în urma cu 46 de ani, după mai multe piedici. Primul obstacol în calea visului de a emigra a fost regimul comunist de la acea vreme. Apoi, o altă piedică avea să fi marele cutremur din 1977. A depăşit toate barierele și s-a stabilit în Italia, alături de soțul său, profesorul Roberto Scagno, ilustru românist şi eliadist.

Deși nu i-a plăcut niciodată să fie prea mult în atenția jurnaliștilor, marea violonistă Olimpia Liliana Ștefănescu Scagno a acceptat, în luna martie 2022, să vorbească despre momentele importante din cariera sa, în cadrul unui interviu acordat Redacției IR, din cadrul Departamentului Media Primo Passo din Torino.

Vă lăsăm, mai jos, trei părţi din unicul interviu video realizat cu marea noastră violonistă Olimpia Liliana Ștefănescu Scagno.

PRIMA PARTE: Interviu Olimpia Liliana Stefanescu Scagno partea 1

PARTEA a II-a: INTERVIU cu violonista Olimpia Liliana Ștefănescu Scagno – PARTEA a II-a

PARTEA a III-a: INTERVIU cu violonista Olimpia Liliana Ștefănescu Scagno – PARTEA a III-a

Comunicat de presă: Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România

Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România transmite sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor violonistei Olimpia Liliana Ștefănescu, recent plecate spre cele veșnice.

Fiica pictorului vâlcean Emil Ștefănescu, ea însăși o iubitoare a artelor sub toate formele lor, Liliana Ștefănescu a desfășurat o bogată activitate muzicală, în calitate de profesor, violonist, compozitor și organizator de concerte, mai cu seamă în Italia, dar nu numai.

A făcut parte din unele dintre cele mai prestigioase orchestre simfonice (Teatro Regio din Torino, RAI din Torino, Gran Teatro „La Fenice” din Veneția, Regio din Parma), orchestre și grupuri de cameră (Solisti Veneti din Padova, Gruppo del ‘700, Accademia Stefano Tempia din Torino și Presenda din Alba, Orchestra de Cameră din Berna și cu Orchestra de Radio și Televiziune Lugano, Orchestra Simfonică din Neuchatel și Orchestra Simfonică din Maryland).

A cântat sub bagheta unor mari dirijori (Sinopoli, G.Pretre. E.Imbal, I.Aronovich) și alături de mari interpreți (L.Pavarotti, A.Bocelli, J.Carreras). A acompaniat mari soliști precum: Radu Lupu și Claudio Arrau, violonistul Uto Ughi, flautistul S.Garzelloni, chitaristul Alirio Diaz și trompetistul Maurice Andreè.

S-a remarcat de asemenea și prin activitatea sa de organizator și promotor al unor grupuri și asociații muzicale (prima orchestră feminină de cameră din Torino, fondată în 1994, actualul „Grup Olimpia”), fiind membru al Uniunii Muzicienilor din Torino și abordând toate genurile de muzică (de la clasic la folk sau la jazz), colaborând cu importante case de discuri naționale.

Dumnezeu să te odihnească în pace, Liliana!