fbpx
luni, aprilie 22, 2024

Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, prezentă la Milano la dezvelirea unei plăci memoriale în onoarea sopranei Hariclea Darclée

Trebuie citit

O placă memorială în onoarea marii soprane române Hariclea Darclée a fost inaugurată la Milano. La ceremonie a luat parte ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, alături de consilierul de stat din cadrul Administrației prezidențiale, Sandra Pralong, consulul general desemnat al României la Milano, Carmen-Liliana Iacob, directoarea Centrului Cultural Italo-Român din Milano, Violeta Popescu, inițiatoarea proiectului, consilierul pentru cultură al primarului din Milano, Diana de Marchi, și alți reprezentanți ai instituțiilor lombarde.

Evenimentul, de o importanță simbolică deosebită, aduce un omagiu memoriei sopranei Hariclea Darclée, prima Tosca din istoria faimoasei opere a compozitorului Giacomo Puccini, care a trăit o mare parte a vieții ei în Italia, din 1890, de la debutul la Teatro alla Scala din Milano, până la reîntoarcerea definitivă la București, în anii ’30. La propunerea Centrului Cultural Italo-Român din Milano, Primăria orașului Milano, prin Departamentul „Milano è Memoria”, a aprobat, în cursul anului 2022, montarea și dezvelirea unei plăci memoriale în onoarea Haricleei Darclée, în Via Cernaia nr. 2, Milano, locul unde artista de origine română a locuit timp de aproape două decenii (cca. 1890-1910).

Ceremonia de dezvelire a plăcii memoriale a fost urmată de prezentarea volumului „Hariclea Darclée. Diva muzicii lirice care a fermecat artiștii și publicul. Faima internațională. Dragostea ei pentru Milano”, apărut la Editura Rediviva (Milano, 2023), scrisă de profesoara Ida Garzonio, lucrare dedicată carierei artistice a sopranei la Milano, îndeosebi prezenței acesteia la Teatro alla Scala. Tot cu această ocazie, soprana Rodica Vică, alături de pianista Sînziana Mircea și naista Mariana Preda, a susținut un concert de muzică lirică la Palatul Moriggia din Milano.

Ambasadorul român Gabriela Dancău a subliniat „relevanța evenimentului pentru România și comunitatea românească din Italia, organizat în avanpremiera Centenarului Puccini, care va avea loc în decursul anului 2024”. Totodată, a mulțumit autorităților italiene pentru sprijinul acordat inițiatoarei proiectului, Violeta Popescu, subliniind importanta sa contribuție la promovarea culturii române în Peninsulă.  “Faptul că acest proiect extraordinar a ajuns la bun sfârșit este, printre altele, un semnal că, după mai bine de treizeci de ani de imigrație românească și o prezență de peste 1,2 milioane de cetățeni români pe teritoriul italian, suntem martorii unei integrări colective reușite, fără să mai fim nevoiți să evocăm caracterul excepțional ca în cazul elitelor secolului trecut”, a adăugat ambasadorul român.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente