fbpx
luni, aprilie 22, 2024

Asociația Flacăra din Torino la aniversarea a 17 ani de activitate. Mesajul președintelui Petre Cristea pentru românii di comunitate 

Trebuie citit

La aniversarea celor 17 ani de activitate a Asociației Culturale Flacăra, unde au participat aproape toate asociațiile din teritoriu, redactorii Revistei IR au stat de vorba cu președintele Asociației, Petre Cristea.

Sâmbătă, 18 februarie 2023, Asociația Flacăra din Torino a sărbătorit 17 ani de activitate. La marea sărbătoare au luat parte atât reprezentanți ai asociațiilor românești din Piemonte, cât și din rândul italienilor.

Asociațiile Frăția, Lumina, școala de dansuri tradiționale Grupul Vatra din cadrul Asociației Sportive Primo Passo, Asociația Ovidiu Poesia Attiva, Talent’s Vision, Sara Weddind Events, reprezentanți ai Circumscripției 7 din Torino, dar și alți colaboratori, și-au dat mâna în a ura Asociației Flacăra „mulți ani de cultură românească în Italia”.

Elevii grupului Pro-Art Junior din cadrul Asociației Frăția, pregătiți de profesorii Vasile Stan și Ina Popov, au onorat „Flacăra” cu o serie de momente muzicale foarte apreciate de publicul prezent.

Pentru cititorii revistei Inspirație Românească, președintele Petre Cristea a povestit despre începuturile Asociației Flacăra care are ca punct de inspirație celebrul Cenaclu Flacăra creat de Adrian Păunescu în România.

„Poezia lui Păunescu mi-a fost hrană sufletului. Am tot respectul pentru absolut tot ce a creat Păunescu…”, a spus Petre Crtistea pentru revista IR.

„Nu puteam să plec din România și să uit de tot ce însemnase Flacăra pentru noi românii…Am simțit că și la Torino era nevoie de o „Flacără”, a completat președintele Petre Crtistea.

Împreună cu persoane de bună credință, încetul cu încetul, am avut răbdare să cunosc oameni, să-i conving, să-i determin să creăm Flacăra. Și, iată, sunt deja 17 ani de activitate culturală, de muzică, de poezie…Am creat reuniuni culturale, spre exemplu „Cafeneaua Literară”, unde am reușit, colaborând cu Asociația Poesia Attiva, să organizăm lunar o activitate, sărbătorind calendaristic autori români și italieni. Spre exemplu, l-am împrietenit pe Eminescu cu Cesare Pavese. Am descoperit apoi, în Diaspora, persoane care ni s-au alăturat, care scriu, care compun versuri, care recită, care cânta. Au înțeles că la Flacăra se pot întâlni, își pot deschide sufletul „Românește”. În prezent, avem colaborări cu toate asociațiile românești și italiane din teritoriul torinez și piemontez, alături de care creăm evenimente deosebite care pun în valoare cultura românească”, a mai povestit, pentru IR, Petre Cristea.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente