fbpx
marți, aprilie 23, 2024

Astăzi este Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români 

Trebuie citit

de Irina Dinică

Dacă la americani pe 14 februarie se sărbătorește Valentine’s Day, românii îl au ca patron al dragostei pe Dragobete, sărbătorit în 24 februarie, ziua în care Biserica Ortodoxă cinstește Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea are o tradiție milenară și marchează începutul primăverii. 

În tradiţia populară, Dragobetele a ajuns să fie considerat patronul dragostei, zeitate ce ocrotește și poartă noroc îndrăgostiților, deoarece era perceput ca un zeu pețitor și un naș ce oficia în cer nunta tuturor animalelor. 

Fiul Babei Dochia 

Se mai spune şi că Dragobetele este feciorul Babei Dochia. Este vesel, iubitor, tânăr, un simbol al iubirii și reprezintă un element pozitiv în relația cu negativul simbolizat de Dochia. 

Expresia “Dragobetele sărută fetele” 

„În satele unde se păstrează obiceiul se poate auzi şi astăzi zicala: Dragobetele sărută fetele! Considerând că sărutul în ziua de Dragobete este de bun augur, fetele se lăsau şi chiar doreau să fie sărutate de băieţi”. („Mitologie Română” – Dicţionar, Ioan Ghinoiu). 

Dacă fata se lăsa prinsă și sărutată, acest lucru urma să ducă la logodna şi apoi căsătoria celor doi. 

La fel ca în cazul celor mai multe sărbători românești, se spune că de Dragobete nu e bine să speli rufe, să calci sau să coşi, în schimb, este bine să faci curățenie în casă pentru ca zilele ce vor urma să fie spornice.  

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente