fbpx
15.3 C
Province of Turin
vineri, iunie 21, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Au fost acordate premiile Revistei IR. Prima ediție a Premiilor IR a adus în sala Teatrului Gioiello din Torino români și italieni îndrăgostiți de cultura și limba românească

Trebuie citit

Adulți, copii și tineri debutanți au așteptat cu sufletul la gură verdictul juriului care a deliberat chiar în timpul spectacolului “Spiritul Crăciunului”, organizat de Grupul Vatra în data de 18 decembrie 2022.

Concurenții au fost distinși cu diplome de participare, dar și cu premii speciale pentru creațiile trimise pe adresa redacției la începutul lunii decembrie, conform anunțului.

Distincțiile au fost înmânate de Vali Ionescu, președintele juriului și redactor la Revista IR, alături de directorul general al publicației, Iurie Raileanu.

S-a desfășurat în luna decembrie concursul de creație și de literatură, organizat de Revista IR cu scopul de a încuraja folosirea limbii române și de a promova talentul și creativitatea copiilor sau românilor din stabiliți în regiunea Piemont.

Premiul literar „poet Gherghina Tofan” a fost acordat Victoriei Chicicov, născută în Republica Moldova, pentru eseul „Sărbătorile de iarnă în Moldova”, sărbători-surori cu cele românești, de dincolo de Prut. A fost premiată pentru originalitate și pentru talentul sau literar.

Premiul literar „poet Gherghina Tofan” a fost acordat de Revista IR în semn de prețuire pentru activitatea desfășurată de poeta Gherghina Tofan în perioada în care a locuit în Torino.

Astăzi, doamna Gherghina Tofan este corespondent al Revistei IR din România.

La categoria creații literare, au mai fost premiați Niculina Mitrache și Maria Cărămidă la secția „poezie”, cu o poezie dedicată sărbătorilor românești, respectiv Gabriel Lupăstean la secția „eseu”, cu un text care a purtat juriul într-o călătorie spectaculoasă prin tradițiile din toate provinciile istorice românești.

La categoria artă și creație, premiile revistei IR au ajuns la Alina Zaharia pentru creația „Pălăria călușarului”, în timp ce concurență Dana Cărămidă a fost premiată pentru creația „opinci și ciorapi tradiționali românești”. O altă distincție-surpriză a fost acordată croitoresei Valerica Iosif, pentru pieptarul spectaculos, purtat pe scenă de prezentatoarea spectacolului „Spiritul Crăciunului”, jurnalista Luiza Diculescu.

Toate creațiile au impresionat juriul, fiind premiate pentru originalitate, pentru mesajul deosebit transmis, dar mai ales pentru păstrarea tradițiilor vechi românești, pentru că-n fiecare din aceste „opere” se găsesc povești istorice și culturale. Pe vremuri, artă de a croi, artă cusutului, se moștenea de la mame, de la bunici, deseori însoțite de texte specifice, de rugăciuni, care se spuneau înaintea începerii torsului, a țesutului, sau cusutului.

Povestea vieții rurale de odinioară, obiceiurile de la sat pulsează în portul popular, în obiectele care-l însoțesc și-i dau strălucire și valoare, iar uneori, această întoarcere în timp, până-n timpul dacilor sau chiar până-n vremurile culturii Cucuteni, ne scot din ritmul frenetic al zilelor noastre și ne amintesc de rădăcini.

Un alt premiu special decernat de Revista IR a ajuns la Gabriele Trabia, elevul italian care urmează cursurile de limba română în cadrul școlii Grupul Vatra.

Rămâneți aproape de noi! Următoarea ediție a Galei Premiilor IR urmează să fie anunțată, în curând, pe pagina revistei www.rivistair.com.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente