fbpx
19 C
Province of Turin
sâmbătă, iunie 22, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Baba Dochia şi Legenda mărțișorului  

Trebuie citit

Ziua de 1 Martie, în popor, mai este numită și Baba Dochia, Baba Marta (cap de primăvară), intrarea în zilele Babei.

Cine a fost Baba Dochia?

Baba Dochia poate fi considerată o divinitate supremă, o stăpânitoare a elementelor  naturii.

Mai știm și că a fost mama lui Dragobete, cea care a plecat cu oile pe munte și a fost  transformată în stană de piatră împreună cu oițele ei.

„…fiind foarte frig se îmbrăcă cu nouă cojoace și plecă cu oile pe munte. Mergând  cale mai îndelungată, cu 1 Martie a început să se facă vreme frumoasă și devenind  tot mai cald nu mai putea duce în spate cojoacele și a început a le lepăda pe rând. Cum vremea era schimbătoare, ba cald, ba frig, ba ger, Baba Dochia a înghețat cu  toată turma sa”( Marian, 1994 , I, p. 282)

Primele nouă zile ale lunii martie ar reprezenta, astfel, cele nouă cojoace ale Babei Dochia.

Dacă ninge în aceste zile, se spune că baba își scutură cojoacele.

Bătrânii mai spun că e bine să-ți alegi o Babă(zi) din cele „nouă zile ale Babelor”, și  cum îți va fi Baba(ziua), așa îți va fi și sufletul în primăvara ce vine!

️☘️☘️

      Legenda Mărțișorului  ️☘️☘️

Se spune că în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă, răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute şi a început a da la o parte zăpada şi a rupe ramurile spinoase.

Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat şi a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a îngheţat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie.

În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului simbolizează sângele ei roşu pe zăpada albă.

În prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că astfel va aduce belşug în casele oamenilor.

O primăvară frumoasă tuturor!🌼🌼🌼

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente