fbpx
10.3 C
Province of Turin
joi, mai 23, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Bujorul,floarea națională a României

Trebuie citit

În fiecare an, pe 15 mai este marcată Ziua Națională a Bujorului românesc- Paeonia romanica peregrina, specie florală unică în Europa, care se regăsește numai în România.

Paeonia peregrina (bujorul de pădure) alături de Paeonia tenuifolia (de stepă) se află pe Lista Roșie a plantelor superioare- flora spontană endemică rară, vulnerabilă sau pe cale de dispariție a Institutului de Biologie si sunt specii ocrotite de lege

Multele legende ale bujorului subliniază importanța sa în patrimoniul cultural românesc; o legendă istorică duce bujorul pe fuiorul timpului în urmă cu secole, în 1574 în urmă bătăliei de la Iezerul Cahulului între armata domnitorului Moldovei Ioan Vodă cel Cumplit și armatele otomane și tătare. Trădați de boieri, mai ales de pârcălabul Ieremia Cernauteanul în schimbul a 30.000 de galbeni, moldovenii pierd bătălia, Ioan Vodă pierzându-și viața deși se predase după ce obținuse promisiunea de a-i fi salvați soldații ( după Nicolae Costin). Se spune că din sângele moldovenilor vărsat pe dealurile Roscanilor, au înflorit bujorii roșii pe care astăzi ii sărbătorim, iar legenda profund înrădăcinată în tradiția României, transformă bujorii într-un simbol al curajului și al sacrificiului. Pe 29 aprilie, când se sărbătorește în România  Ziua  Veteranilor de Război, aceștia pun la piept pe lângă decorații și floarea de bujor,  demonstrând cum în cultura românească, tradiția și istoria se împletesc. 

Alte legende duc bujorii în spațiul politeist, când zeii pedepseau bogații,  lacomii și invidioșii transformându-i în bujori pentru a-i obliga astfel să-și împartă frumusețea  lumii, fără a se bucură de bogății…sau într-un sat românesc unde o tânără  fermecătoare a stârnit invidia zeilor și au transformat-o-ntr-un bujor…Numeroasele legende ,ca și raritatea sa de azi a convins comunitatea online Bujorul Românesc (The Romanian Peony) să se activeze și să propună ca această floare  să fie  considerată „element de identitate națională”.

Se găsesc în pădurile de câmpie sau la marginea acestora, în Dobrogea (în Parcul National Muntii Măcinului), Muntenia si sudul Moldovei.

Foto: Pictor Pier Bertig „Bujorul dobrogean”, www.bertigart.com

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente