Artiștii români Vlad Basarab și Anca Vintilă Dragu reprezintă România la ediția 2023 a concursului internațional de ceramică de la Castellamonte, provincia Torino, primul dintre ei fiind distins cu premiul al doilea pentru originalitatea lucrării „Unfolding” – „Svolgimento”. Expoziția poate fi admirată până la data de 10 septembrie 2023, în cadrul”Mostra della Ceramica”, celebra întâlnire artistică anuală din orașul piemontez.
Orașul Castellamonte, localitate cu împrejurimi bogate în argilă, un lut excelent de o culoare tipică roșie și foarte ușor de extras, s-a îmbogățit de-a lungul vremurilor cu o tradiție deosebită în arta olaritului, a producției de veselă, de obiecte de zi, mari sau mici,dar și producției de captuseli și cărămizi refractare.
Dovezile arheologice demonstrează o vechime de pe vremea Salasilor,un popor celtic, și a romanilor( amfore, lămpi), iar din Evul Mediu se văd în biserici și castele numeroase și bogate decorațiuni în teracotă. În anii sec.XV, deja existau două cuptoare mari la Castellamonte. Din sec XVIII însă, încep să se fabrice în orășelul piemontez cărămizi refractare și celebrele sobe Franklin, seminee cu circulație a aerului și foc „la vedere”, vizibil, realizat după cercetările si studiile lui Benjamin Franklin… În secolul al XIX lea s-a dezvoltat mult această industrie și au apărut în zona multe ateliere artizanale transformate încetul cu încetul în companii moderne. Astăzi există circa zece companii care produc sobe, vase, obiecte artistice, și unde lucrează circa 150 de oameni. Mai există 3 ateliere artizanale ,iar cel mai cunoscut și faimos produs al lor este soba. „Stufa di Castellamonte”.
Din 1814, spre exemplu, datează fosta fabrică Fornace Pagliero, unde astăzi activează Ceramica Cielle,a lui Daniele Chechi, custodind peste 200 de ani de tradiție și cultură în producția de sobe tipice „Di Castellamonte”. Centrul este deschis vizitatorilor mostrei până pe dată de 10 septembrie 2023,împreună cu alte puncte de interes artistic și cultural din localitate.
Deja la a V-a ediție, concursul internațional Ceramics în Love a adus romanului bucureștean Vlad Basarab premiul al doilea, cu lucrarea cu original și sugestiv mesaj „Svolgimento” /”Unfolding”.
Din partea României, a participat la acest prestigios concurs și Anca Vintilă Dragu, cu opera „Anthropo Cyberneticus con collare Elisabettiano”.
La Centrul Fornace Pagliero, inclusiv tablourile artistei românce Violeta Bodea, stabilită în Castellamonte, îmbogățesc peisajul artistic al ceramicii plăsmuite legând pământ și foc, într-un cântec identitar deosebit și sugestiv.
Cele șapte puncte expozitive ale acestui eveniment sunt deschise publicului până la 10 septembrie 2023. Intrarea este gratuită!
Photo Credit: pagina FB Mostra della Ceramica
























