fbpx
15.3 C
Province of Turin
vineri, iunie 21, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Castellamonte: Un succes, inaugurarea expoziției pictorului de origine italo-română, Pier Luigi Bertig

Trebuie citit

Zeci de persoane,dintre care autorități române și italiene,jurnaliști, copii, părinți, bunici, cadre didactice și reprezentanți ai asociațiilor românești din regiune, precum și ai parohiei catolice, au participat, în dată din 6 martie, la inaugurarea expoziției „Cuori Migranti” din Castellamonte.Operele rămân în Castellamonte până în data din 12 martie și pot fi admirate conform programului de mai jos.

Ieri după amiază, la Castellamonte, la Centro Congressi Martinetti din Castellamonte, în prezența Consulului Laurențiu Mircea Babei de la Consulatul General al României la Torino, a preotului Romeo Horvat din comuna Greci, județul Tulcea, România, reprezentând Primarul Comunei Greci, Nicolaie Mocanu, în prezența Administrației Primăriei Castellamonte, a primarilor din Rivara, precum si din San Martino Canavese, a Consilierului Regional Mauro Fava și a altor administratori Canavesani, a fost inaugurată oficial Expoziția pictorului Pier Luigi Bertig, „Cuori Migranti”, ce va putea fi vizitată la Castellamonte până la 12 martie 2023.

Pe lângă operele lui Pier Luigi Bertig, iubitorii de artă au putut admira, de asemenea, și piese din faimoasa ceramică neagră de Margina (Suceava, România), dar și piese din ceramică locală „castellamonteza”.

Organizat de Revista IR, Inspirație Românească, cu sprijinul Asociației Primo Passo și a Departamentului Media Primo Passo din Torino, evenimentul s-a desfășurat în Castellamonte, localitatea în care pictorul a locuit până de curând, înainte de a se reîntoarce în România.

La inaugurarea expoziției, panglica a fost tăiată de Consulul Laurențiu Mircea Babei împreună cu primarul din Castellamonte, Pasquale Mazza.

În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul Consulul român de la Torino Laurențiu Mircea Babei, primarul orașului Castellamonte Pasquale Mazza, preotul catolic din comuna Greci județul Tulcea, Horvat Romeo , Pictorul Pier Bertig, și Claudio Bethaz, Asesor cultural în orașul Castellamonte.

Evenimentul a fost moderat de Vali Ionescu, Redactor al Revistei bilingve IR, Inspirație Românească. Cu acest prilej, Vali Ionescu a ținut să sublinieze faptul că evenimentul din Castellamonte reprezintă un prim pas în vederea înfrățirii orașului Castellamonte cu comuna Greci din Județul Tulcea, demers deja început în colaborare cu autoritățile române și italiene.

În context, redactorul IR a amintit istoria pietrarilor cioplitori friulani stabiliți la Greci, după anul 1882, ai căror urmași au emigrat după aproape 150 de ani la Castellamonte, unde constituie un nucleu bine închegat și numeros.

La eveniment au participat și micii redactori ai revistei IR JUNIOR – supliment al Revistei IR – realizat de copiii care studiază „limba română și comunicare” în cadrul școlii Grupul Vatra, acolo unde își are sediu și redacția noastră.

Luca Iordache, Antonia Ilin, Victoria Chicicov și Gabriel Lupăștean s-au pregătit pentru acest moment împreună cu coordonatoarea lor, jurnalista Luiza Diculescu, astfel încât au reușit, prin curiozitatea lor și întrebările adresate, să-l emoționeze până la lacrimi pe pictorul Pier Luigi Bertig.

Expoziția „Cuori Migranti” poate fi admirată în fiecare seară, de la 17.00 la 21.00, iar sâmbătă și duminică, 11, respectiv 12 martie, in intervalul 9.00 – 19.00, la Castellamonte, la Centro Congressi Martinetti, in via P. Educ, 59.

În fiecare zi, vizitatorii vor fi întâmpinați chiar de pictorul Pier Luigi Bertig, cel care, de asemenea, va răspunde la întrebările tuturor celor ce vor dori să cunoască poveștile din spatele operelor sale.

Foto: Revista IR, Mihai Bursuc, Quotidiano del Canavese, Dipartimento Media Primo Passo.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente