fbpx
20 C
Province of Turin
joi, iunie 13, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Cea mai mare horă din străinătate, cadoul şcolii Grupul Vatra pentru România

Trebuie citit

Centrul istoric al oraşului Torino s-a transformat în cea mai mare sală de dansuri românești din străinătate, cu scopul de a marca 104 de la Unirea din 1 Decembrie 1918.

Așa se face că peste 1800 de români și de italieni s-au prins duminică, 4 decembrie 2022, într-o uriașă Horă a Unirii, în ciuda celor 7°C ale zilei și ale tuturor previziunilor meteo, potrivit cărora avea să fie o zi predominant ploioasă.


Nu a plouat, ci dimpotrivă, căldura emanată de sufletul oamenilor i-a ajutat pe aceștia să învingă frigul ce se strecura cu ușurință prin haine.


Devenit tradiție, flah-mob-ul cu dansuri tradiționale organizat de Grupul Vatra a ajuns la cea de-a patra ediție, desfășurându-se sub egida Consulatului General al României la Torino și Primăriei orașului Torino.


Elevii Școlii Grupul Vatra au prezentat participanților la flash-mob un program bogat format din mai multe suite din diferite regiuni ale țării , omagiind astfel 104 ani de Românie Mare.


Evenimentul s-a bucurat și de prezența autoritățile române, precum Consulul General Ioana Gheorghiaș , alături de asesorul din partea Primăriei Torino , Giovanna Pentenero, și consilierului local Ahmed Abdullahi.


Astăzi, la 104 ani distanță de la evenimentele din 1 Decembrie 1918, a ajuns mai mult decât centenar istoricul strigăt al copilului ardelean, prins în filmele trecutului și ale literaturii și devenit emblemă, devenit atât de „al nostru”:
„Trăiască România dodoloață!”


Pentru că România Mare a fost a lor, a celor care au strâns-o buchet la piept în acel geros 1 decembrie 1918, la Alba Iulia…
Pentru că România Mare e patria celor care au murit pentru ea, dar și a celor care se vor naște la sânul ei…
Pentru că România Mare o poartă-n suflet oricare fiu al ei, indiferent pe ce meleaguri depărtate îl vor purta pașii…

Așa se face că duminică, 4 decembrie 2022, în Piața Castello din Torino, peste 150 de dansatori ai Grupului Vatra au făcut o demonstrație de măiestrie a jocului tradițional și au etalat costumelor noastre populare, salutând românii din toată lumea și dându-ne întâlnire pentru anul viitor, în același loc, cu același scop, acela de a proteja şi promova valorile şi tradiţiile neamului nostru.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente