fbpx
9.3 C
Province of Turin
vineri, mai 24, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Curiozități din viața lor

Trebuie citit

de Cojocaru Petre, jurnalist si ghid de turism la Roma

Sfinții Petru și Pavel au trăit în urmă cu circa 2000 de ani. Ambii au fost martirizați în data de 29 iunie 64 d.H, din ordinul împăratului Nero, unul dintre cei mai cruzi persecutori ai creștinilor.

PETRU era pescar, numele său fiind Simon. El a fost primul dintre ucenici chemați de Iisus să Îl urmeze, împreună cu fratele său Andrei, devenit astăzi ocrotitor al României. ‘’Veniți cu mine și o să vă fac pescari de oameni’’, este relatat în Evanghelii. Mai mult decât atât, Petru primește misiunea importantă de ‘’a conduce biserica’’, Iisus înmânându-i acestuia ‘’cheile împărăției cerești’’. În tradiția noastră populară, acest lucru este echivalent cu ‘’cheile de la poarta Raiului’’.

Petru a fost încătușat în două rânduri, la Ierusalim și la Roma, iar mărturie în acest sens stau doua perechi de lanțuri, care s-ar fi sudat între ele în mod miraculos. Acestea se află în biserica ‘’Sfântul Petru în lanțuri’’, în apropierea Colosseumului.

Pentru că era creștin, Petru trebui să moară într-un mod ‘’rusinos’’, crucificarea, ca și condamnare la moarte, fiind aplicată ‘’neromanilor’’, dar și oamenilor fără de lege. Amintiți-vă că Iisus a fost răstignit între doi tâlhari.

În momentul execuției, Petru a cerut, ca ultimă dorință, să fie pus pe cruce cu capul în jos, el spunând că nu e demn să moară în aceeași poziție ca Iisus. Locul execuției ar fi fost stadionul de curse de cai al împăratului, numit ‘’Circul lui Nero’’, astăzi cel mai probabil în apropiere de Piața Sfântul Petru.

Parte din moaștele sfântului se află astăzi în mormântul din cea mai mare biserică a lumii, ‘’San Pietro’’ de la Vatican.

În ceea ce îl privește pe PAVEL, cel care fusese Saul din Tars, acesta s-a convertit la creștinism după ce, într-o călătorie către Damasc, este aruncat din șa de cal, speriat de o Lumină puternică. ‘’Saule, Saule, de ce mă prigonești? ‘’, iar Pavel a răspuns, orbit de Lumină: ‘’Doamne, Tu ești?’’

Locul martiriului lui Pavel este diferit de al lui Petru. De asemenea, condamnarea la moarte a fost diferită. Pentru că avea cetățenie romană, fiind fost soldat, lui Pavel i s-a oferit o ‘’moarte demnă’’, de sabie. El a fost decapitat, undeva pe Via Ostiense din Roma. Se spună că în momentul în care capul sfântului a atins de trei ori pământul, în rostogolire, din acele trei puncte au țâșnit trei izvoare. Astăzi, la Roma, există ‘’Biserica celor trei fântâni’’, pe locul martiriului sfântului.

Sfinții Petru și Pavel au devenit patronii spirituali ai Romei și ai Vaticanului iar creștinii, deopotrivă catolici, dar și ortodocși, îi sărbătoresc în fiecare an la 29 iunie.

Sursa foto: www.basilica.ro

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente