Decernarea prestigiosului premiu a avut loc la finalul simpozionului denumit „Cultura română, cultura europeană”, manifestare ce s-a desfăşurat la Biblioteca Naţională Universitară din Torino, în perioada 26 – 28 iulie 2023, sub egida recent înfiinţatei “Academia Europeană de Științe, Arte și Literatură din Torino”.
De-a lungul celor două zile, torinezii au putut admira inclusiv o impresionantă colecție de sculpturi realizate de artistul Rodion Gheorghiță după operele pierdute ale marelui sculptor Constantin Brâncuși, precum şi lucrări de artă digitală semnate de tânărul artist Mihai Dionis Barbu, alături de un manuscris din anul 501, ce a aparţinut lui Ioan Casian, Sfântul născut în «Scythia minor», Dobrogea de astăzi.
Palimsestul Sfântului Ioan Casian face parte din arhivele Bibliotecii Naţionale din Torino şi a fost expus pentru prima dată publicului larg, fapt ce a conferit o mai mare importanţă evenimentului desfăşurat recent la poalele Alpilor.
Un moment de o mare încărcătură spirituală a fost prilejuit şi de bucuria şi onoarea de a-l avea în mijlocul acestei acţiuni pe Înalt Preasfintitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cel care a făcut o frumoasă expunere a vieţii Sfântului Ioan Casian, precum şi a altor Sfinţi, transmiţând celor prezenţi mesaje calde şi învăţături, pilde cu folos duhovnicesc.
De-a lungul celor două zile dedicate evenimentului, pragul Bibliotecii Naţionale din Torino a fost trecut de numeroşi invitați de onoare, precum viceprimarul orașului Torino, Michela Favaro, filosoful Constantin Barbu, Excelența Sa Bogdan Cuza (strănepotul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza), precum și profesori, jurnalişti, scriitori, poeţi, artişti, preoţi, oameni de cultură din Italia, România și din Europa, în general. Cu toţii au conferit strălucire culturii române la Torino.

Dinos Koubatis, poetul premiat la Torino în cadrul unui eveniment cultural organizat de “Academia Europeană de Științe, Arte și Literatură din Torino”, în parteneriat cu Revista Inspiraţie Românească, s-a născut în Atena şi este un renumit poet grec, care şi-a dedicat întreaga viaţă artei, fiind, dincolo de un ilustru om de cultură, un important actor şi regizor în Grecia.
A publicat peste 20 de cărţi, volumele sale fiind publicate în mai multe limbi şi vândute în ţări precum Grecia, Franţa, Polonia, Canada etc.
Înfiinţată în luna iunie 2023, “Academia Europeană de Științe, Arte și Literatură din Torino” se naşte cu scopul de apăra cultura în general, de a promova cultura și limba română, tradițiile noastre, de a promova cunoașterea istoriei, a etnografiei, având ca obiectiv promovarea științei în general. Primul eveniment organizat la Torino, în sediul prestigioasei Biblioteci Naţionale din oraşul piemontez, subliniază misiunea nobilă pe care această organizaţie şi-o asumă, în baza obiectivelor enumerate mai sus.
Cultura română are un rol esenţial în lume, un loc pe care-l merită. Cu scopul întăririi acestui rol, academia va avea în componenţă, în curând, şi un senat ce va fi format din intelectuali români, dar şi academicieni din diferite state europene.












