fbpx
17.3 C
Province of Turin
luni, mai 20, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Cum i-a făcut Fuego să plângă pe reprezentanții școlii de dansuri Grupul Vatra. Momente memorabile, de sărbătoare și emoție pe scena Teatrului PIME  din Milano

Trebuie citit

Clipe extatice de sublim și lacrimi de bucurie pe scena Teatrului Pime din Milano ieri, 26 martie 2023, cu prilejul spectacolului „Vatra salută Italia”, susținut de Școala de dansuri tradiționale Grupul Vatra din Torino, alături de artistul Paul Surugiu Fuego.

Dincolo de refrenele unor melodii sublime care au adus sensibilitate în sală, de dansurile autentice românești, de publicul cald și dornic de distracție de calitate, încă ceva avea să ridice până la paroxism emoțiile organizatorilor, cu prilejul salutului purtat pe scenă de autoritățile române și moldovene prezente în sală.

Astfel, pe scena Teatrului Pime din Milano, un moment unic prin intensitatea sa a fost prilejuit de salutul instituţional al celor doi consuli Lucica Tudoran, din cadrul Consulatului General al României la Milano şi Oleg Nica, Consulul General al Republicii Moldova în Milano, alături de jurnalista Luiza Diculescu, originară din România, şi preşedintele Asociaţiei Primo Passo, Iurie Raileanu, originar din Republica Moldova.

Dincolo de felicitările transmise Grupului Vatra, organizatorii spectacolului, autoritățile prezente au adresat un mesaj românilor și moldovenilor din sală, la aproape ceas aniversar, întrucât azi se împlinesc 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment istoric petrecut la data de 27 martie 1918.

Totodată, s-a reamintit cu bucurie că pe 16 martie 2023, limba română a fost recunoscută limba oficială a Republicii Moldova, recunoaștere care vine să atenueze acea ruptură creată de granițe, de hotare, de legi.

Momentul care avea să ridice la cote maxime emoțiile tuturor a fost atunci când artistul invitat special al spectacolului, Paul Surugiu – Fuego, s-a abătut de la programul inițial și a surprins publicul, autoritățile și organizatorii cu interpretarea magistrală a melodiei „Dragă soră basarabă!” , pe muzică și versurile lui Marian Mărgărint.

Vocea inconfundabilă a artistului și mesajul sfâșietor, trist și adevărat au adus lacrimi de emoție atât în public, cât și în ochii organizatorilor, precum și valuri de aplauze în sala teatrului din Milano.

A fost astfel evocată legătura identitară, de limbă, de port și de obiceiuri dintre cele două țări-surori, despărțite crud de istorie.

Acest moment cu Imnul Național curgând din coloana sonoră a melodiei interpretate sublim de Paul Surugiu Fuego a fost deopotrivă emoționant, dureros, dar și înălțător.

Iar pe scenă, ca un semn al destinului, artistul Paul Surugiu Fuego, țînând de mână de o parte Consulul României la Milano, Lucica Tudoran, alături de jurnalista româncă Luiza Diculescu, responsabil de comunicare a Școlii Grupului Vatra, iar de cealaltă parte pe Consulul General al Republicii Moldova la Milano, Oleg Nica, alături de Președintele Școlii Grupul Vatra Iurie Raileanu, originar din Republica Moldova, a adus în fața publicului din Milano o minunată metaforă a Unirii pe care România o așteaptă dintotdeauna!

GALERIE FOTO în curs de actualizare!

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente