fbpx
17.3 C
Province of Turin
luni, mai 20, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Cum să obții cetățenia italiană 

Trebuie citit

De Marcelin Enășcuț

Cetățenii români, în calitate de cetățeni europeni, pot solicita cetățenia italiană  după 4 ani de rezidență legală în Peninsulă. 

Concret, cetățenii români pot solicita cetățenia italiană dacă:

  • dacă au locuit legal în Italia cel puțin 4 ani;
  • dacă s-au căsătorit cu un cetățean italian – după 2 ani dacă sunt cu reședința în Italia și după 3 ani dacă sunt cu reședința în străinătate;
  • dacă s-au născut în Italia și au trăit până la vârsta de 18 ani în această țară.

Iată lista tuturor documentelor care trebuie prezentate pentru cetățenia italiană. 

1. Chitanță/Timbru fiscal în valoare de 16 euro;

2. Certificat de naștere (tradus). Extrasul certificatului de naștere trebuie să conțină toate datele personale ale solicitantului. Acest document trebuie tradus și legalizat de către autoritatea diplomatică sau consulară italiană prezentă în țara de origine a cetățeanului.

3. Cazierul judiciar din România;

4. Copie xerox după pașaport sau carte de identitate – documentele trebuie să fie în termen de valabilitate;

5. Copie xerox după certificatul de ședere permanentă (eliberat de municipalitatea de reședință).

6. Reședință – Certificat istoric de rezidență – este eliberat de  „Ufficio Anagrafe” (Biroul de Evidență a persoanelor). 

7. Certificate privind statutul familial (cu timbru fiscal);

8. Declarație oficială de venit pentru anteriorii trei ani (formularul 730, Unico etc);

9. Certificat de cunoaștere a limbii italiene la un nivel de cel putin B1, eliberat de o școală publică, școală certificată sau de un organism de certificare

10. Copie xerox după dovada plății taxei de cetățenie. Taxa de cetățenie este de 250,00 euro, iar această sumă trebuie transferată în contul poștal numărul 809020 înregistrat pe numele: Ministero dell’Interno  D.L.C.I. cetățenie – cu mențiunea: cetățenie – contribuție conform art. 1 co. 12, legea 15 iulie 2009 nr. 94;

În cazul solicitării cetățeniei italiene – în urma căsătoriei cu un cetățean italian – , este necesară, pe lângă toată documentația de mai sus, inclusiv atașarea unui certificat de căsătorie cu informații complete. Acest document este o copie a actului original și conține toate informațiile din registrul de stare civilă.

Pentru cine este născut în Italia din părinți străini, la vârsta de 18 ani, Legea nr. 91 din 5 februarie 1992, recunoaște dreptul de a deveni cetățeni italieni prin depunerea unei simple cereri la Oficiul Stării Civile al municipiului lor de reședință.

Cum se prezintă cererea?

Cererea pentru acordarea cetățeniei italiene se face exclusiv online, în urma înregistrării pe portalul Ministerului de Interne, la următorul link:

Cittadinanza: consulta la pratica!

Atenție! Cererile incomplete vor fi respinse.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente