Se spune că dacă îți dorești ceva cu adevărat se îndeplinește! Anișoara Gal, colaborator de seamă al școlii Grupul Vatra, a avut o dorință: înființarea unui atelier în care româncele din Torino să-și coase propria cămașă: AUTENTICĂ. Și dorința i s-a împlinit!
Iar dacă în numărul precedent al revistei IR ați aflat cum s-a ajuns la crearea “Atelierul de cusut cămăși tradiționale românești autentice” la Grupul Vatra, ei bine, în numărul curent, veți descoperi povestea mea în calitatea de redactor IR, dar și de elevă a acestui curs ce are durata de un an de zile și de care sunt foarte mândră.
Cum am ajuns la acest curs?
Făcând parte și din Ansamblul Strămoșeasca al școlii Grupul Vatra, un ansamblu care pe lângă dansuri și coregrafii predate de coregraful Iurie Raileanu, are ca misiunea și transmiterea valorilor tradiționale strămoșești aici, la Torino, copiilor și tinerilor din școala noastră și, implicit, din comunitate.
Mi-am dorit să cunosc semnificațiile semnelor de pe cămașa pe care o port și, bineînțeles, să învăț să cos. Mare mi-a fost mirarea când am învățat să țin acul în mână, să cos cu două fire, cu trei fire, să desfac firul la propriu, căci nu cunoșteam tehnicile secrete ale acestei îndeletniciri.
Sub îndrumarea coordonatoarei acestui curs, Narcisa Razma Apostol, am învățat să bag ață în acul pentru brodat, să număr firele pe pânză, să deosebesc pânzele, țesăturile, să cos în rumanescuri, în șinătăuri, în butuci, să festonez pânză, să realizez scrânciobelul și să îl îmbin de ciupag etc, dar cel mai importat lucru pe care l-am deprins fost să fac diferința dintre IE și Cămășa tradițională românească cu altiță, să recunosc autenticul.
Despre altiță, aș putea face o teză de doctorat la cât de multe lucruri se pot spune, dar eu am să mă rezum doar la lucrurile esențiale.
Ce reprezintă altița?
Altița reprezintă bucată de pânză de formă dreptunghiulară, cusută cu diferite însemne, care acoperă umărul. Se încadrează în scrânciobel pentru a fi bine delimitată de restul cămășii, fiind partea cea mai importantă a acesteia.
Altița definește statutul femeii și starea de spirit, protejează umerii și întreg corpul de poverile vieții…
În cadrul cursului suntem zece femei de diferite vârste, eu fiind cea mai tânără, în prezent. ,, Cuscrele’’ Daniela și Gabriela, cum îmi place mie să le spun, care la îndemnul copiilor au venit să învețe cum se fac cămășile pentru miri, Adela, Maria, Alina, Diana, Georgeta, Anișoara și-au dorit să confecționeze cămăși, nu doar pentru ele, ci și pentru familiile lor.
Dar orice aș spune eu, cele mai relevante, în context, rămân tot cuvintele prin care unele dintre eleve au încercat să ne spună ce anume le-a determinat să se înscrie la curs.
,,Păi, pentru că îmi doream o ie, ( așa o cunoșteam înainte), o cămașă tradițională adevărată, pe care să o îmbrac cu mândrie în zilele de sărbătoare. Desi, îmi cumpărasem din țară câteva ii, ajunsă aici (Torino – n.r.) nu îmi plăcea să le port. Erau făcute în serie, brodate la mașină, nu era ceea ce îmi doream eu”, spune Diana, elevă în Atelierul de cusut cămăși tradiționale, de la Grupul Vatra
Altcineva a luat totul ca pe o adevărată provocare…
,,M-am înscris la curs în ideea să învăț să fac ceva cu mâinile mele, căci de obicei am două „mâini stangi” si mi-a plăcut ideea de a redescoperi tradițiile noastre. Eu îmi aduc aminte la primele cursuri cum tremuram și cum mi se încâlcea firul mereu și cât eram de neîndemânatică, iar colegele îmi spuneau: Ai să te fudulești cu cămașa asta tare!’’, povestește amuzată o altă elevă pe nume Ana-Maria.
Fiecare dintre noi am ales să coasem cămăși din diferite zone ale țării. Fiecare cămașă are o frumusețe aparte și chiar e unică, fiind cusută cu dragoste de țară, de frumos, de autentic, dar mai ales cusută cu dor de tradițiile strămoșești.
Emoția a fost și este destul de mare în continuare, în cadrul cursului, pentru că tainele cusutului sunt nemărginite și cu fiecare oră de curs învățăm câte ceva nou.
Cam atât vă pot dezvălui din acest proiect, deocamdată. Cu alte povești de Inspirație Românască vă voi întâmpina în următorul număr al revistei de față.
Purtați cu mândrie cămașa tradițională românească, oriunde ați fi!
În Atelierul de cusut cămăși tradiționale românești vă puteți înscrie în orice perioadă a anului.
Detalii la telefon: 3921897050
sau www.grupulvatra.com
Sediul școlii se află în Via Gressoney, nr. 29/B, în Torino.







