Precum spuneam într-un articol precedent, poveștile cusute pe pânză continuă la Școala Grupul Vatra din Torino, iar cea pe care o aducem, astăzi, în prim-plan este povestea cusută de Alina Adriana Zaharia, una dintre elevele cursului de cusături tradiționale autentice din cadrul Școlii Grupul Vatra, unicul curs de acest gen din Italia.
Prima cămășă la Vatra a ieșit din mâinile dibace ale Alinei Adriana Zaharia, cu mult înainte de încheierea cursului.


Alina Adriana Zaharia, un suflet de om, plecat din România de 23 ani, căsătorită și mamă a doi băieți, unul cu înclinații moderne, Andrei, iar celălalt, Gabrielle, născut în Italia, îndrăgostit, la rândul sau, de tradiții și dansul popular românesc. De altfel, Gabrielle dansează în cadrul școlii de dans Grupul Vatra de la vârsta de 9 ani, în cadrul Ansamblului Vatra Junior, dar și în ceață de călușari a școlii.
Stabilită la Torino din anul 2001, Alina este pasionată de artă cusutului, artă insuflată în copilărie de bunica din partea mamei. Își alină dorul de țară prin realizarea de icoane pe pânză, goblenuri, ducând tradiția mai departe chiar și peste hotare.
,,Am aflat că la Grupul Vatra se începea un curs de cusut cămăși autentice, coordonat de Narcisa Razma Apostol și am vrut să-i fac una copilului meu Gabry”, a declarat Alina pentru Revista IR. O cămășă pentru fiul său, acesta a fost motivul care a determinat-o să se înscrie la cursul de cusut cămăși tradiționale românești autentice de la Grupul Vatra.
Gândul de a coase cămășa fiului a rămas în plan secund. Dorincă să cunoască mai multe detalii în cadrul cursului și abia apoi să execute, a dat prioritate cămașii ei, dar, la distanță de câteva luni, a reușit să îi coase și fiului cămașa mult visată.
„Adevărul e că mi-am dorit întotdeauna o Ie autentică. Nu știam pe atunci, că, de fapt, denumirea corectă este CĂMĂȘĂ CU ALTIȚĂ”, a completat Alina.
Și-a ales o cămășă apropiată zonei din care provine, astfel, în luna iunie 2022 a început să-și coase cămașa din Valea Seacă-Bacău. A finalizat-o în doar 6 luni, o performanță pentru elevele de la Vatra, data concretă a finalizării fiind 10 noiembrie 2022.
A cusut cu spor circa trei ore pe zi, excluzând sărbătorile. Făcând un calcul, a însumat 300 de ore de cusut. ,,Cămășă aceea era umbra mea. Peste tot o luăm cu mine, la mare, la munte, chiar și la pescuit. Uneori, îmi așteptam copilul, de la cursurile de dans, cu pânza și acul în mână!”, a mai spus Alina.

În momentul de față nu se gândește s-o lase moștenire. Fiind prima ei cămășă își dorește să se mândrească peste tot cu ea, să vadă toată lumea ce comori inestimabile are România!
,,Să vină nurorile și după voi vedea ce voi face. Poate o să le-o las moștenire!”, a spus, glumind, Alina.
Cuvinte precum: admirație, aprecieri, felicitări, mândrie au fost pe buzele celor care au văzut-o îmbrăcată cu cămășa, la prima defilare care a avut loc pe 19 mai 2023, la sediul Școlii Grupul Vatra.
,,Port cu mândrie cămășa autentică cu altiță și, cum zice și coordonatoarea noastră, Narcisa Razma Apostol, acum fac parte și eu din <<lumea aceea>>, iar pe această cale țin să-i mulțumesc Narcisei pentru tot ce m-a învățat și să o asigur că nu mă voi opri aici!”, a conchis, cu emoție, Alina.