fbpx
luni, aprilie 22, 2024

Emoționant | Întâlnirea de la final de mandat a Consulului General al României și Decanului Corpului Consular din Torino, Ioana Gheorghiaș, cu copiii români de la Școala Grupul Vatra

Trebuie citit

Școala de dansuri tradiționale Grupul Vatra a primit, la data de 8 noiembrie 2023, vizita Excelenței Sale, Ioana Gheorghiaș, Consul General al României în orașul de pe Pad, vreme de cinci ani, precum și Decanul Corpului Consular din Torino.

A fost o seară cu încărcătură emoțională la cote ridicate, în cadrul căreia Consulul General al României la Torino, la final de mandat, a primit din partea Redacției Inspirație Românească a școlii de dansuri Grupul Vatra, o distincție simbolică, în semn de apreciere și mulțumire pentru încrederea și sprijinul acordate de-a lungul celor cinci ani de activitate.

La rândul său, Consulul General al României la Torino le-a transmis copiilor și tinerilor, de la Grupul Vatra, mulțumirile sale pentru determinarea și pasiunea cu care promovează valorile naționale și limba română. Acestui moment, i-a urmat un altul la fel de emoționant, și anume un dialog cald purtat de diplomatul român cu copiii, pe parcursul căruia Ioana Gheorghiaș i-a încurajat pe copii să își exprime dorințele, le-a ascultat planurile de viitor, și i-a încurajat să-și protejeze întotdeauna valorile identitare, asigurându-i că, la rândul său, îi va susține și din locul în care va activa de aici înainte.

Ioana Gheorghiaș, diplomat de carieră, a fost timp de 5 ani Consul General al României, și Decan al Corpului consular din Torino. S-a remarcat prin promovarea valorilor morale și culturale, precum și prin spiritul civic de care a dat întotdeauna dovadă. Anterior misiunii din orașul de pe Pad, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a activat în Direcția Armonizare Legislativă și în domeniul afacerilor bilaterale și strategice din spațiul euroatlantic.

Vocația europeană se traduce în mod evident și în pasiunea pentru diplomația economică, care, într-o lume din ce în ce mai globalizată, nu se rezumă doar la promovarea întreprinderilor, ci se transformă în promovarea intereselor economice.

S-a dovedit a fi permanent preocupată de bunul mers al lucrurilor în comunitate, mijlocind dialogul continuu între autoritățile române și italiene și mediul asociativ din zona de competență, coagulat tocmai pentru a se putea constitui ca partener de discuție. Printre toate realizările sale, Ioana Gheorghiaș rămâne în istoria comunității românești din Torino și prin faptul că, datorită acțiunilor sale, s-a împlinit un vis ce data din anul 1977 și care a aparținut emeritului profesor de limba română din cadrul Universității din Torino, de la acea vreme, Ovidiu Drîmba, anume punerea plăcii memoriale dedicate lui Vasile Alecsandri, pe clădirea fostului Hotel Trombeta din Torino, în care, odinioară, omul de cultură, diplomatul și poetul Vasile Alecsandri era găzduit la Torino.

Placa comemorativă dedicată poetului și diplomatului Vasile Alecsandri a fost, astfel, amplasată atât pe clădirea fostului Hotel Trombeta, cât și pe unul dintre stâlpii arcadelor din Via Po, colț cu Via San Francesco da Paola, și va reprezenta întotdeauna un omagiu adus activității sale diplomatice în Piemonte pentru recunoașterea Unirii Principatelor Române la 1859. Reamintim, tot datorită distinsului profesor Ovidiu Drîmba, o stradă din Torino poartă numele marelui poet și diplomat român de la 1 februarie 1977. Vasile Alecsandri a fost ministru de externe al Principatelor Unite în vremea lui Alexandru Ioan Cuza.

Promotoare a valorilor și drepturilor cetățenilor români, în general, Ioana Gheorghiaș a susținut, încă din faza incipientă, apariția Revistei Inspirație Românească, convinsă fiind că românii din nord-vestul Italiei merită o publicație care să pună în lumină persoanele meritorii și faptele acestora.

FOTO din arhiva Revistei IR: Consul General Ioana Gheorghiaş la dezvelirea şi inaugurarea plăcii comemorative dedicate poetului Vasile AlecsandriTorino, 26 octombrie 2022.

În semn de recunoaștere și recunoștință pentru sprijinul și colaborarea constantă de-a lungul acestor ani, redacția noastră a înmânat o distincție simbolică, pe care se regăsesc o stea, un microfon, numele Ioana Gheorghiaș, precum și inițialele Revistei Inspirație Românească: IR. Mai adăugăm, la final de mandat, mulțumirile sincere, precum și urarea de succese în viitor, convinși fiind că, așa cum a făcut la Torino, doamna Consul General Ioana Gheorghiaș, va transforma în mod pozitiv locurile în care va activa.

Consulul General al României, Ioana Gheorghiaș, părăsește Torino pentru a prelua un nou mandat la Bari. Gheorghiaș va fi reprezentanta țării sale nu doar pentru întreaga Regiune Puglia, ci și pentru Regiunile învecinate, precum Basilicata, Molise și Calabria. În locul ei, va veni, la Torino, cu responsabilități pentru Regiunile Piemont, Liguria și Valle d’Aosta, diplomatul Cosmin Dumitrescu, actualmente Consul General în Los Angeles, cu experiență în ceea ce privește comunitatea românilor din Italia, în trecut deținând funcția de Consul General al României la Trieste. Cei doi oficiali români își vor preda ștafeta la jumătatea lunii noiembrie 2023.

GALERIE FOTO:

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente