Povestea Lidiei începe în lagărul nazist de la Auschwitz, unde Luda (Ludmila) Boczarowa, o fetiță cu ochi albaștri luminoși, a devenit pentru torționarii săi din cumplitul Pavilion al copiilor de la Auschwitz-Birkenau doar un număr: 70072, înainte de a împlini 3 ani, chiar…Apoi, timp de peste 15 luni, după ce a îndurat frig, foame, singurătate, frică și dureri provocate de experimentele îngrozitoare la care o supunea însuși Îngerul Morții, Josef Mengele, pentru mult timp Luda, adoptată de o familie din Polonia, devine Lidia de azi, Maksymovich.
Pe 11 decembrie 2022, la Târgul de carte Gaudeamus, la standul Bookzone din Bucureşti, românii au făcut cunoștință cu Lidia Maksymovich şi povestea „Eu sunt 70072-Fetița care nu știa să urască”, carte deja cunoscută marelui public iubitor de lectură din România, dar şi din Europa.
A fost invitată la Guvern, în câteva din școlile bucureștene, la Ambasada Italiei la București, a aprins bradul de Crăciun la Mogoșoaia, la casa The Door, unde a fost premiată cu un Spectacol de Colinde interpretate de către copiii din Mogoșoaia…A mers, apoi, la Palatul Brâncovenesc, dar şi la Școala Italiană Internațională Aldo Moro din București, unde a vorbit elevilor şi adulților prezenţi despre bunătate, despre empatie şi mai ales, despre iertare.
Povestea Lidiei începe în lagărul nazist de la Auschwitz, unde Luda Boczarowa, o fetiță cu ochi albaștri luminoși, a devenit pentru torționarii săi din cumplitul Pavilion al copiilor de la Auschwitz-Birkenau doar un număr: 70072, înainte de a împlini 3 ani, chiar…Apoi, timp de peste 15 luni, după ce a îndurat frig, foame, singurătate, frică și dureri provocate de experimentele îngrozitoare la care o supunea însuși Îngerul Morții, Josef Mengele, pentru mult timp Luda, adoptată de o familie din Polonia, devine Lidia de azi, Maksymovich.
Mai târziu, povestea Lidiei, în Italia ajunge să ia forma unui mesaj de pace prin cartea pe care a scris-o împreună cu scriitorul şi jurnalistul italian, Paolo Rodari, dar și prin filmul documentar care a fost filmat în zona orașului Torino, în Canavese.
Despre Holocaust s-au spus fluvii de povești, dar puține mărturii vin despre şi, mai ales, de la copiii năpăstuiți în acea groaznică perioadă a istoriei noastre.
Povestea Lidiei vine spre ne-uitare!
”Când, pe 26 mai 2021, m-am oprit un timp scurt să o salut pe Lidia, în curtea de la San Damaso, am simțit impulsul de a-i depune un sărut pe brațul tatuat în lagărul de la Auschwitz-Birkenau cu numărul 70072. A fost un simplu gest de reconciliere, pentru ca memoria trecutului să fie păstrată vie, să putem învăța din paginile negre ale istoriei, să nu se mai repete, să nu mai facem niciodată aceleași greșeli” – a declarat Papa Francisc.
Nu-i o poveste despre ură, ci o poveste despre iertare, o lecție de viață și empatie. Pentru ca asemenea tragice și teribile crime să nu se mai întâmple…
Povestea Lidiei ajunge în Redacţia revistei IR mulțumită lui Roberto Falletti şi Asociației „La Memoria Viva” cu sediu la Castellamonte, Torino, care a însoțit-o pe Lidia, nu doar în călătoria în România, în decembrie 2022, înaintea sărbătorilor de Crăciun, unde a avut loc prezentarea de carte, ci și cu prilejul întâlnirilor pe care Lidia le-a avut cu Papa Francesco, cu Paolo Rodari, cu mass-media italiană şi cu realizatorul „Docufilm” -ului realizat exact în regiunea Piemont în 2020, Elso Merlo.
Spre neuitare,
Spre nerepetarea acelor teribile crime,
Vă recomandăm această carte, ASTĂZI, 27 ianuarie 2023, zi în care se împlinesc 78 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz (27 ianuarie 1945).
Credit Foto: Roberto Falletti, Asociaţia „La Memoria Viva”















