fbpx
15 C
Province of Turin
miercuri, mai 22, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

EXCLUSIV IR: Povestea moldovencei care a făcut parte din faimoasa orchestră a Festivalului de la Sanremo

Trebuie citit

După o muncă asiduă și un talent incontestabil, Mariana Dudnic a reuşit să fie una dintre puţinii muzicieni care i-a însoțit cu vioara ei pe artiștii care au urcat pe scena prestigiosului Festival de muzică de la Sanremo, ediţia desfăşurată în februarie 2023. Încântată de această performanţă, Revista IR a stat de vorbă cu Mariana Dudnic şi i-a aflat povestea. 

Originară din Chișinău, Mariana Dudnic a început să studieze vioara la vârsta de 5 ani, dar pasiunea avea să o descopere mult mai târziu, în adolescență.

 A fost nevoie de mulți ani de studiu pentru a începe a înțelege cu adevărat sensul profund și frumusețea pe care o poate transmite muzica”, a povestit Mariana într-un interviu acordat pentru Revista IR, puţin după ediţia din 2023 a Festivalului de muzică Sanremo.

Mariana Dudnic a studiat Liceul de muzică Ciprian Porumbescu din Chișinău pe care l-am absolvit în 2001. Ulterior, a fost admisă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Aici, studiază un an, iar în 2002 este admisă la Conservatorul de muzică “Santa Cecilia” din Roma pe care l-a absolvit în 2006. 

De atunci, viața ei a continuat în Cetatea Eternă

Destinul a ales-o, anume un profesor de vioară aflat în sală, la serbarea de la grădiniță. Pe atunci, Mariana Dudnic abia împlinise 5 ani. 

“Talentul mi-a fost descoperit de profesorul de vioară Veaceslav Duda. Era anul 1987 și era matineu la grădinița pe care o frecventam atunci. D-nul Veaceslav Duda, profesor de vioară, a avut ocazia să fie prezent acolo în ziua respectivă și m-a auzit cântând. După matineu i-a contactat pe părinții mei și a insistat la maximum să-mi dea posibilitatea să studiez vioara, în ciuda faptului că aveam doar 5 ani. Aşa a început totul…”, ne-a povestit Mariana Dudnic. 

De la Sanremo, pe marile posturi TV din Italia, alături de artişti consacraţi

Participarea la celebrul Festival Sanremo avea să-i aducă muzicienei Mariana Dudnic satisfacţii imense, atât pe plan personal, cât şi profesional. Nu a fost uşor. În alegerea ei ca membru al orchestrei, a contribuit greutatea artistică a unui frumos curriculum vitae în lumea artei muzicii. 

“La nivel personal, e foarte simplu de înţeles emoţia. De când eram micuță priveam festivalul la televizor de acasă din Moldova. Părea ceva extrem de important și extrem de departe, în gândirea mea de copil. Azi, știu ce înseamnă inclusiv satisfacția de a fi ajuns acolo şi de a face parte din orchestra respectivă”, a completat, Mariana Dudnic.

După evoluţia de la Sanremo, colaborările în lumea artistică muzicală au crescut, ceea ce i-a adus muzicienei şi o satisfacţie profesională în plus. “Am primit invitația din partea Orchestrei Simfonice din Sanremo să colaborez cu ei, ca membru adjunct, inclusiv la stagiunea concertistică  din afara festivalului. Am participat deja la câteva concerte dintre care unul cu marele violonist Giuseppe Gibboni, cel care a luat premiul I la ultimul Concursul International de Vioară <<N. Paganini>>. Săptămâna viitoare (ultima săptămână din luna aprilie 2023 – n. r) voi începe repetițiile pentru un nou program  – ce va fi transmis de postul de televiziune RAI 1 –  cu Massimo Ranieri ( cunoscut cântăreț, actor, prezentator de televiziune, showman și regizor de teatru italian – n.r.)”, a mai spus Mariana Dudnic. 

Dincolo de cariera de succes pe care o are în Italia, Marianei Dudnic îi lipseşte Moldova, motiv pentru care se întoarce acasă, cu mare drag, atunci când are posibilitatea. 

“Ultima vizită acasă a fost cea mai emoționantă pentru faptul că am mers împreună cu copilul meu (el e născut în Italia). A fost o mare emoție faptul de a-i arăta țara, orașul, casa unde m-am născut și am crescut, școala unde am studiat. A avut norocul să-și cunoască și  străbunicii (bunicii mei) care erau încă în viață. Emoții care, desigur, rămân în suflet pentru totdeauna”, a mai spus Mariana Dudnic. 

Cu gândul la numeroasele proiecte din viitor, despre care ne-a spuscă sunt permanent în evoluţie, Mariana a ţinut să ne transmită, în încheiere, un gând şi o rugăminte: Să nu uităm de unde am venit!

“Să nu uităm niciodată de unde am venit și să nu ne pierdem rădăcinile, e bogăția noastră spirituală cea mai importantă!”, a Transmis talentata violonistă, Mariana Dudnic, pentru cititorii revistei IR. 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente