fbpx
1.2 C
Province of Turin
vineri, decembrie 1, 2023
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

EXCLUSIV IR / Secretarul de stat de la DRP, despre românii din Italia

Trebuie citit

“Contează ce lăsăm în urma noastră și speranța că ce am construit noi va fi dus mai departe”

Secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe-Florin Cârciu, a fost numit în funcție la 5 ianuarie 2022. Într-un interviu acordat, recent, în exclusivitate pentru Revista IR din Torino, secretarul de stat Gheorghe-Florin Cârciu a vorbit despre rolul asociațiilor românești în străinătate, despre problemele cu care se confruntă românii din afara granițelor, precum și modalitățile prin care forul pe care îl conduce își propune să le soluționeze.

Revista IR: La începutul anului 2022 ați preluat mandatul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Care sunt problemele pe care le-ați constatat până în prezent și cum vă propuneți să le soluționați?

Secretar de stat, Gheorghe-Florin Cârciu: În primul rând, vă mulțumesc pentru ocazia de a mă adresa, prin intermediul publicației dumneavoastră, comunității românești din Italia, mai precis Torino, unde trăiesc foarte mulți români. Avem o prezență economică și culturală românească importantă în regiune față de care ne dorim să venim cu proiecte noi și să creăm punți de dialog puternice. Da, am preluat mandatul de secretar de stat pentru românii de pretutindeni la 5 ianuarie 2022. Experiența mea din diaspora m-a ajutat să înțeleg rapid problematicile fiecărei comunități românești în parte și provocările cu care ne confruntăm în rezolvarea acestora. Avem milioane de români care trăiesc în afara granițelor țării, pentru care statul român face eforturi constante în a-i readuce în țară, dar și să-i sprijine, în limitele legale, în orice problemă pe care aceștia o întâmpină peste hotare. Multe situații care ne-au fost semnalate se regăsesc în aria consulară, fie că vorbim de schimbarea de acte de identitate sau de chestiuni mai complicate, cum ar fi legislația muncii. Menționez aici o altă problemă serioasă care este legată de traficul de persoane. Desigur, în țările unde avem un număr mare de români, și problemele sunt mai mari și complexe. Acolo unde nu avem competențe, comunicăm de îndată cu instituțiile statului român care sunt abilitate. Cu o echipă puternică în spate, am reușit să sprijinim mulți compatrioți care ne-au contactat. Și vom face acest lucru în continuare. Vorbind concret despre misiunea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, principala noastră direcție de sprijin pentru românii din străinătate este acordarea de finanțări nerambursabile pe care le punem la dispoziția mediului asociativ românesc de pretutindeni. Îi invit să consulte site-ul nostru (http://dprp.gov.ro/web/) și Ghidul de finanțare nerambursabilă aferent anului 2022. Aici se regăsesc toate informațiile necesare pentru a constitui un dosar de finanțare dar și condițiile de eligibilitate. În prezent, avem deschisă sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru anul 2022, până la 30 iunie. Orice nelămurire sau informație suplimentară din partea celor interesați va primi răspuns prin intermediul colegilor mei din cadrul serviciului Proiecte.

Revista IR: În legătură cu poziția pe care o dețineți în calitate de Secretar de Stat, există vreun obiectiv de pe agenda dumneavoastră pe care îl considerați prioritar în această perioadă?

Secretar de stat, Gheorghe-Florin Cârciu: Clișeu sau nu, toate obiectivele pe care mi le-am propus sunt extrem de importante pentru mine. Anul acesta, acordăm mare importanță educației în limba română, dar și culturii. Avem în plan o serie de proiecte destinate acestor piloni și nu numai. Evident, contextul actual din Ucraina ne-a afectat și pe noi, avem o comunitate semnificativă de etnici români care trăiesc acolo și care au nevoie de ajutorul și de protecția noastră. Astfel, eforturile noastre în această perioadă au fost concentrate în această direcție. Am deschis o linie de finanțare sub formă de granturi pentru mediul asociativ românesc din Ucraina, avem săptămânal întâlniri online cu românii de acolo și cu oficiile consulare ale României din teritoriu. De asemenea, am donat ghiozdane, laptopuri, tablete, materiale educative elevilor și studenților etnici români din regiunile Odesa, Cernăuți, Ismail și Transcarpatia, care învață limba română și doresc să își păstreze apartența la identitatea noastră națională, lingvistică, culturală dar și spirituală.

Revista IR: Deși ați preluat mandatul recent, ați avut deja câteva întâlniri, prin intermediul videoconferințelor, cu reprezentanți ai mediul asociativ din străinătate. Cu ce probleme se confruntă aceste comunități, din ceea ce ați putut observa până acum?

Secretar de stat, Gheorghe-Florin Cârciu: Cum vă spuneam mai devreme, majoritatea problemelor cu care se confruntă românii noștri din afara granițelor sunt de natură consulară. În funcție de contextul geopolitic al țării de reședință, avem de-a face cu particularități ale comunității românești. Faptul că avem șansa în aceste vremuri grele să comunicăm virtual și să fim aproape unii de alții, chiar dacă ne despart mii de km, este un lucru extraordinar. Vom continua aceste sesiuni care ne permit să adunăm sute de oameni în același loc și să schimbăm idei, propuneri, pe scurt un brainstorming util, atât pentru ei, cât și pentru noi, pentru a putea să implementăm pe viitor politici publice destinate diasporei.

Revista IR: Referitor la proiectele dedicate comunității, anul acesta domeniile de interes pentru DRP sunt Educație și Cultură. Ce alte domenii vor fi prioritare, pe viitor, în vederea acordării unui sprijin comunităților din străinătate?

Secretar de stat, Gheorghe-Florin Cârciu: Vom stabili liniile prioritare pe măsură ce avansăm în proiecte și pe baza analizelor nevoilor comunității care ne vor oferi o imagine de perspectivă asupra direcției de lucru. Toți pilonii de finanțare au un rol foarte important în definirea proiectelor și a acțiunilor pe care Departamentul pentru Românii de Pretutindeni le derulează anul acesta. Fie că vorbim de mass-media de/și în limba română, societate civilă sau spiritualitate, ne dorim să ajutăm cât mai mulți români care doresc să facă un bine comunității sale. Desigur, trebuie să ținem cont de constrângerile financiare și să facem astfel încât să administrăm eficient bugetul alocat finanțărilor.

Revista IR: Ce ar trebui să facă, în plus, comunitatea noastră pentru a fi și mai unită, atât de unită încât, pe viitor, să poată fi reprezentată inclusiv în consiliul primăriilor din orașele-gazdă, așadar, inclusiv în rândul autorităților italiene?

Secretar de stat, Gheorghe-Florin Cârciu: Deja avem foarte mulți români care ne fac cinste în Italia și fac parte din administrația publică locală, motiv pentru care îi felicităm și ne mândrim enorm cu aceștia. Contăm enorm pe eforturile misiunii diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în Italia, de a consolida relațiile politico- diplomatice româno-italiene. Acestea reprezintă statul român în afara granițelor, fiind actori-cheie care contribuie concret la schimbul de bune practici între autoritățile române și cele italiene.

Revista IR: Care ar trebui să fie, în opinia dumneavoastră, rolul asociațiilor românești?

Secretar de stat, Gheorghe-Florin Cârciu: Rolul asociațiilor românești din diaspora și din comunitățile istorice ar trebui să fie, în principal, o punte de legătură între țara-mamă și țara-gazdă, o a doua casă unde știi că poți să vii oricând și să găsești sprijin, dar și să te implici dacă vrei să contribui activ pentru o lume mai bună. Liderii vin și pleacă. Contează ce lăsăm în urma noastră, moștenirea muncii noastre și speranța că ce am construit noi va fi dus mai departe și îngrijit de generațiile următoare. Așa funcționează sau ar trebui să funcționeze și asociațiile românești din străinătate.

Revista IR: Cum funcționează o asociație puternică, o asociație-reper pentru comunitatea românească, în opinia dumneavoastră?

Secretar de stat, Gheorghe-Florin Cârciu: Experiența mea din Franța, de aproape 30 ani, dar și contactele pe care le-am stabilit aici de când am preluat portofoliul de secretar de stat, m-au determinat să concluzionez că o organizație puternică are nevoie de o serie de ingrediente precum: spirit de echipă, dialog constant, deschidere, empatie, altruism, simțul civic etc. Nu e deloc ușor să gestionezi și să dezvolți o entitate indiferent de domeniul vizat. Toate aceste asociații sunt create și conduse de către oameni, oameni binevoitori și muncitori care doresc să păstreze România cu ei, oriunde s-ar afla pe meridianele lumii.

Revista IR: Pe când o vizită în Torino?

Secretar de stat, Gheorghe-Florin Cârciu: După cum știți, contextul pandemic trecut nu ne-a permis să derulăm toate activitățile pe care ni le-am propus. Avem în agendă mai multe vizite de lucru în afara granițelor în perioada următoare, iar Italia este printre primele destinații. Sunt nerăbdător să cunosc comunitatea românească de acolo, o comunitate mare și puternică, să-i întâlnim și să-i felicităm pe toți cei care sunt adevărați ambasadori ai României peste hotare. Vă mulțumesc încă o dată pentru șansa de mă adresa tuturor românilor din Italia și nu numai. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este deschis constant la dialog și doar printr-o comunicare și colaborare bună, vom reuși împreună să ne fie mai bine aici și acolo.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente