Și tocmai pentru că sunt multe, preferatele mele sunt două: poveștile “povestite” și poveștile “trăite”.
Și este un mare adevăr când se spune că poți trece instantaneu din poziția de ascultător în cea de personaj, fără bagheta magică.
Așa se face că Asociația Grupul Vatra a demarat în luna aprilie 2022 un proiect îndrăzneț prin înființarea unui Atelier de cusut cămăși tradiționale românești; de altfel prima activitate de acest gen în Torino. Propunerea de a coordona acest atelier m-a onorat, dar mai mult decât atât, am trăit și trăiesc o mare responsabilitate.
La Grupul Vatra avem un obiectiv: acela de a realiza cămăși tradiționale românești autentice, pentru a promova valorile culturale de patrimoniu ale României.
Costumul tradițional românesc este pentru noi românii, dar pt mine în special, o mare emoție. Dacă în trecut costumul se realiza din necesitate, astăzi acesta constituie motiv de orgoliu, de apartenență la un teritoriu de origine. Este o lume de simboluri, de semne cusute cu acul pe pânză, de mâini pricepute și iubitoare de artă.
Protagonista costumului tradițional este cămașa cu altiță, iar artă cămășii cu altiță, că element de croi separat a fost recunoscută la 1 decembrie 2022 de UNESCO și inclusă în lista reprezentativă a patrimoniului imaterial.
Revenind la obiectivul pe care Grupul Vatra și l-a propus, de a ajută doamnele în realizarea propriilor cămăși autentice, spun cu orgoliu că acesta a fost îndeplinit. După un an, trăim momentele de final de proiect, pregătind gala de prezentare a rezultatelor noastre: zece cămăși tradiționale românești, cu altiță croită separat, opt cămăși de sărbătoare și două cămăși de lucru.
Sunt cămăși pline de culoare, de energie, de conectare cu rădăcinile noastre, cu teritoriile de apartenență. Mai mult decât tehnică, am insuflat PASIUNEA și iată că doamnele care au frecventat cursul nostru lucrează deja la cea de a două sau chiar a treia cămașă.
Îmi face o deosebită plăcere să amintesc aici numele celor ce au reușit să își împlinească un vis: acela de a realiza cu propriile mâini cămașă tradițională românească autentică: Alina Zaharia, Elena Radu, Adela Gherman, Daniela Gozar, Georgeta Matei, Gabriela Monoranu, Diana Costea, Livia Filmon, Ana Maria Buruiană, Anișoara Gal (fără de care Atelierul de la grupul Vatra poate nu ar fi existat) și Maria Raileanu.
Va invit să urmăriți inițiativele Asociației Grupul Vatra, pentru a admira expozițiile de cămăși, apartenențe diferitelor zone etnografice. Va fi un spectacol pentru ochi și suflet.
Pentru înscrieri la cursul de cusut cămăși tradiționale românești, contactați Grupul Vatra, via Gressoney, 29/B, Torino, tel 3921897050, e-mail: info@grupulvatra.com
Și nu uitați: „cămașă tradițională nu este doar un articol de vestimentație, este un SENTIMENT, o TRĂIRE, o EMOȚIE, o lume de demult , trăită în prezent!” (Narcisa Razma Apostol)


