fbpx
15.9 C
Province of Turin
miercuri, mai 22, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

„Festa della Pastasciutta”- a doua ediție, la Greci, Tulcea

Must read

În data de 18 Mai 2024, de la ora 16:00, va avea loc a doua ediție a evenimentului „Festa della Pastasciutta” în comuna Greci, județul Tulcea în locul numit „la Crucele”, acolo unde începe povestea localității, considerându-se a fi primul loc al vetrei satului .

Tradiția merge mai departe, si în după amiază zilei de 18 mai, la Greci se vor celebra faimoasele paste italiene aduse în Dobrogea de Nord de mai mult de un secol de  emigranții italieni care s-au stabilit la Greci.

Familia, comunitatea se vor reuni la Greci, în județul Tulcea, România , pentru a mânca pastasciutta și a sărbători originile, istoria si povestea devenită azi internațională, a pastelor.

Amintim că-n această localitate – Greci – există o comunitate de italieni , agricultori și cioplitori în granit, emigrați în secolul trecut, care s-au stabilit în comuna de la poalele munților Greciului, din lanțul Munții Măcinului.

Va fi o ocazie minunată de a savura și de a învăța mai multe despre bucătăria tradițională italiană. 

Invitații speciali ai sărbătorii vor aduce prețioase și autentice ritmuri folclorice românești în pădurea de la Crucele . 

Maria Dragomiroiu una dintre cele mai cunoscute și apreciate cântărețe din folclorul românesc, marea doamnă a cântecului popular oltenesc, apoi Marieta Ion -profesoară de  canto la Școala Populară de Arte”Vespasian Lungu”, Brăila și  interpretă de muzică populară, fosta profesoară de muzică la Greci, și în sfârșit, Cristian Ciausu, foarte cunoscut întrucât a vrăjit juriul de la „Românii au talent” cu naiul său la editia din 2024 – vor da strălucire sărbătorii. 

Florin Chiriac ,unul dintre cei mai cunoscuţi artişti din oraşul de la malul Dunării, de la Galati, va fi prezent la Greci, folkistul cu inimă de rocker fiind o prezenta deja cunoscuta printre iubitorii de folk şi rock.

Ansamblul Allegria al Caminului Cultural Greci, coordonat de Monica Gradinaru vor fi , de asemeni, prezenti la eveniment .

„Festa della Pastasciutta” este organizat de Primăria Comunei Greci,in colaborare cu
Biserica Catolică Sfânta Lucia din localitate.

Redactorii Revistei IR vor fi prezenți la eveniment.

Posterul și logo-ul evenimentului  sunt create de către un membru al comunității  italiene din localitate, inspirat din imaginea bunicii sale – „tanti Corona”, Italiancă din Greci. 

- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article