fbpx
11.9 C
Province of Turin
joi, mai 23, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Filosoful Constantin Barbu, câștigător al Premiului Internațional de Poezie „Léopold Sédar Senghor”, acordat la Milano

Trebuie citit

„apoi vine mîndră
din adînca pădure
îngereasa neagră
cu scurte incantații
cu străvechi silabe
înțelese de toate popoarele
căci sînt ale lor
ale tuturor”, Fragment din Paragină-n vid.

Profesorul Constantin Barbu, marele filosof și unul dintre cei mai de seamă eminescologi din România, a fost desemnat câștigătorul Premiului Internațional de Poezie „Léopold Sédar Senghor”, în cadrul celei de-a opta ediții desfășurate în data din 6 mai 2023, la Milano.

Distincția i-a fost acordată de Consulul General al Senegalului la Milano, Mamadou Lamine Diouf pentru volumul „Rovina nel vuoto/Paragină-n vid”, carte tipărită și în limba italiană”. Evenimentul a fost moderat de președintele Premiului, poetul și scriitorul Cheikh Tidiane Gaye.

Despre Constantin Barbu în “două” cuvinte

Constantin Barbu nu se poate prinde în cuvinte, ci în cuvânt. Este aspaţial și atemporal. Vine din timpul în care “e magic să nu fii”, după cum însuși el menționează în poemul “Paragină-n vid”, volum cu care a câștigat marele premiu de la Milano.

Această recunoșterea completează o serie lungă de premii pe care Constantin Barbu le-a primit de-a lungul timpului, vreme în care a scris peste două mii de cărți de filosofie și poeme inedite, publicând, totodată, numeroase manuscrise ce se regăsesc în perstigioase biblioteci ale lumii. Dintre manuscrisele facsimilate, amintim succint de documente din Arhivele Vaticanului sau chiardin Biblioeca Națională din Torino, manuscrise fabuloase ce reconstituie istoria poporului nostru din cele mai vechi timpuri. Tot el este cel care a publicat peste 1.000 de pagini de documente din arhivele secrete de la Viena și care a luptat din răsputeri pentru a recupera manuscrisele princepelui Dimitrie Cantemir din Rusia, proces început pe la 1878 și neterminat niciodată.

Personal, am început să îl însoțesc la evenimente culturale, în Craiova sau București, în anul 2007, pe când aveam 21 de ani. A fost șansa mea de a pătrunde în acest univers încă de la începuturile formării mele profesionale. Pe atunci, Constantin Barbu lucra neobosit, nopți și zile, pentru a reconstitui “Lada cu manuscrise și Cărțile lui Eminescu”, protejând, astfel, comoara lăsată de poetul național, aflată sub amenințarea de a se pierde definitiv din pricina deteriorării provocate de scurgerea timpului. Astfel, Constantin Barbu editează 25 de volume cu Manuscrisele lui Mihai Eminescu (în facsimil), dintr-un total de 44, cu 10 – 15 ani înainte ca acest proiect să fie preluat de Academia Română.

Dincolo de cele menționate, de precizat este și faptul că scriitorul Constantin Barbu este membru și, totodată, ambasador al Academiei Internaționale Léopold Sédar Senghor, din Milano, de mai mulți ani.

La Milano, potrivit juriului, decizia că premiul cel mare să fie acordat filosofului român a fost luată prin vot unanim. „Poetul nostru este pragmatic, prezentându-ne o compoziție care depășește aspectul biografic. Paragină-n în vid este o poezie nudă și crudă, filosofică; un tip de scriitură poetică ce invita poeții să îmbrățișeze un nou sens stilistic, să aleagă alte căi, să exploreze frumusețea poetică. Cu o mare eleganță și o cercetare profundă în compunerea versurilor sale, Constantin Barbu a reușit să spargă tiparele trecutului. Poezia să oferă un nou suflu, o nouă formă”, astfel sună motivația juriului ce a stat la baza deciziei de a acorda Marele Premiu „Léopold Sédar Senghor” profesorului și filosofului român, Constantin Barbu.

La rândul sau, vădit emoționat, Constantin Barbu a dorit să mulțumească juriului recitând din însele versurile poetului „Léopold Sédar Senghor”. “Dragi prieteni, dragi maeștri, sunt emoționat pentru că în urmă cu exact 50 de ani, pe când eram elev, l-am descoperit pe marele poet „Léopold Sédar Senghor” din care astăzi aș vrea să va redau câteva versuri. Poemul ales se numește NEGRITUDINEA MEA. Negritudinea mea nu e somnul neamului, nu, ci soarele sufletului/, Negritudinea mea vedere și viață / Negritudinea mea e un ciocan în mâna mea, e o suliță în pumnul meu / Ca toiagul mesagerului./ Nu e vorba de băutură, e vorba de a mânca clipa care trece / La naiba cu mine dacă mă înmoi cu trandafirii din Capul Verde! / Sarcina mea e să-mi trezesc poporul spre flăcări viitoare / Bucuria mea e să creez imagini care să-l hrănească, / O, lumini ritmice ale Cuvântului!”, a spus, în limba franceză, cu prilejul acordării marelui premiu, filosoful Constantin Barbu.

MAI MULTE DESPRE CONSTANTIN BARBU PUTETI CITI ŞI AICI: Prof. Constantin Barbu – Biografie

Anul trecut, ediția a șaptea a Premiului a fost câștigată, la secțiunea “poezie publicată în limba italiană”, de scriitoarea italiană Eleonora Bellini, cu <<Stanze d’inverno>>, în timp ce pe locul al doilea s-a clasat din nou un mare poet român, anume Ion Deaconescu, cu <<La cenere del cuore>>.

Potrivit datelor de pe www.premiointernazionalesenghor.com, marele Premiu a fost fondat de poetul și scriitorul senegalez Cheikh Tidiane Gaye, președintele Premiului și al Asociației Solidaritatea Africană.

Premiul Internațional de Poezie Léopold Sédar Senghor este cunoscut în întreaga lume, iar la fiecare ediție participă poeți distinși din diferite țări și continente.

Despre Léopold Sédar Senghor

Léopold Sédar Senghor (Joal, 9 octombrie 1906 – Verson, 20 decembrie 2001) a fost un politician și poet senegalez francofon, care a fost, alături de Aimé Césaire, bardul și ideologul négritudei dintre cele două războaie.

După anumite surse, el s-a născut într-o colibă lângă ocean, pe o coastă, în Joal, la 15 august 1906, 9 octombrie conform registrului oficial. Numele său Sédar înseamnă „cel care nu cunoaște rușinea” sau, mai degrabă, „cel care nu va fi niciodată umilit„.

Este al doilea african care a fost membru al Academiei Franceze. A fost, de asemenea, fondatorul partidului politic Blocul democratic senegalez. Contribuțiile sale la reinterpretarea și redescoperirea modernă a culturii africane fac din el unul dintre cei mai apreciați intelectuali africani ai secolului XX: de la literatură la sculptură, de la filosofie la religie.

GALERIE FOTO REVISTA IR, MILANO, 6 MAI 2023 – Ceremonia de decernare a Premiului „Léopold Sédar Senghor”

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente