fbpx
9.3 C
Province of Turin
vineri, mai 24, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

GENOVA: Expoziția etnografică | “Cămașa maramureșeană, măestrIE și simbol”, în perioada 5 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023

Trebuie citit

Inaugurarea va avea loc, miercuri, 4 octombrie, ora 18.00. Accesul în sală se permite numai pe bază de invitație!

După prezentarea la Accademia di Romania a Roma, expoziția etnografică “Cămașa maramureșeană, măiestrIE și simbol” / “Sulle scIE delle tradizioni popolari del Maramureș: la simbolistica della camicetta femminile” va fi prezentată, miercuri, 4 octombrie, la ora 18:00, la Castello D’Albertis Museo delle Culture del Mondo din Genova. Structurată în două secțiuni, una fotografică și una etnografică, expoziția ne înfățișează un univers rural autentic, fermecător prin simplitatea și tradițiile lui.

În expoziția etnografică, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș scoate din lada de zestre obiecte de mare valoare și le prezintă într-un mod neconvențional, cu impact vizual garantat. Elemente de port popular, preponderent cămăși din cele patru țări ale Maramureșului – care vor ilustra finețea artei tradiționale și prețuirea față de valorile străbune.

Frumusețea cămășilor va fi potențată de imagini sugestive reprezentând instantanee din viața satului, precum și chipuri ale celor care le poartă mesajul prin vreme, imagini surprinse de artiștii fotografi Mariana Scubli, Gabriel Motica, Vlad Dumitrescu, Dan Griga, Vasile Chira și Marius Ionuțaș, în peregrinările lor prin Maramureșul drag. Pe chipul femeilor, al tinerilor sau al bătrânilor, regăsim întipărite urme ale identității noastre, tot ceea ce avem mai de preț și mai sfânt ca popor.

Județul Maramureș cuprinde în granițele sale patru „țări” sau zone etnografice: Țara Maramureșului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și o parte din Țara Codrului. Criteriile de recunoaștere sunt multe, dar la prima vedere știi din care „țară” provin oamenii după portul pe care cu mândrie îl poartă.

Țara Maramureșului– Maramureșul Voievodal se remarcă prin cămășile femeiești cu decolteu pătrat în jurul gâtului, marcat de un decor sofisticat și de volanele din dantelă croșetate de ele. Dacă unele piese ale portului au mai fost schimbate, în funcție de modă, un lucru e la fel ca acum sute de ani, trăistuța.

Țara Lăpușului de definește prin cămașa cu „chept” (ciupag), cămașa ce pare coborâtă de pe columnă, piesă de port păstrată aici și în Munții Apuseni. Cămașa bărbătească, deși pare simplă la prima vedere, este de o eleganță deosebită tocmai datorită discretelor ornamente de pe guler și manșetă care dau purtătorului o distincție aparte. 

Portul din Țara Chioaruluise clasează pe primele locuri în ce privește eleganța. Motive multiple, amplasate în zonele cheie ale cămășii, realizate în cele mai complexe tehnici ale broderiei executate în exclusivitate cu bumbac alb îi conferă o distincție aparte.

Zona Codrului ne prezintă o cămașă femeiască deosebită. Cele mai vechi au decorul complicat realizat cu bumbac roșu și negru, în exclusivitate cu motive geometrice. Apoi este adoptată de la oșeni cămașa cu platcă care aduce noutatea decorului pe încreț. Cămașa bărbătească, mai conservatoare, rămâne albă, cu decor alb și doar cu mici puncte de culoare pe gulerul răsfrânt apărut după mijlocul secolului al XX-lea.

Cine cunoaște deja satul maramureșean, se va bucura să îl regăsească. Cine nu îl cunoaște, va fi încântat să îl descopere și, îndrăznim să credem, să se minuneze de o frumoasă simplitate, plină de tâlc, ce caracterizează aceste locuri.

Organizatori: Ambasada României în Italia, Consiliul Județean Maramureș: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș,Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Consulatul General al României la Torino, Consulatul Onorific al României la Genova, Accademia di Romania din Roma, Castello D’Albertis Museo delle Culture del Mondo din Genova, Primăria orașului Genova, Musei di Genova.

Parteneri media: Agerpres, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional și RoZoom Press.

Castello D’Albertis Museo delle Culture del Mondo

Info: biglietteriadalbertis@comune.genova.it – 010 5578280

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente