fbpx
15.3 C
Province of Turin
vineri, iunie 21, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Hramul Bisericii Sfânta Parascheva din Torino, moment de bucurie pentru comunitate

Trebuie citit

Au fost pregătite circa 3.000 de sarmale și tot atâtea porții de cozonaci și cârnați

Sărbătoare sută la sută românească, la Biserica Sfânta Parascheva din Torino! Peste 500 de enoriași s-au adunat duminică, 16 octombrie 2022, în curtea lăcașului sfânt situat în Corso Vercelli, numărul 481, pentru a sărbători hramul bisericii din localitate.

Cu această ocazie, 30 de gospodine pricepute din comunitate s-au ocupat de pregătirea a circa 3.000 de sarmale (mai exact 2870 numărate – n.r.).

Colaborare, muncă în echipă, unitate

Elevii școlii de dansuri tradiționale Grupul Vatra, la sărbătoarea Bisericii SFÂNTA PARASCHEVA din Torino


Sărbătoarea a fost presărată și cu veselia elevilor școlii de dansuri tradiționale Grupul Vatra din Torino. Un număr de 52 de elevi ai școlii Grupul Vatra au susținut momente cu dansuri populare în chiar curtea bisericii, aducând bucurie în sufletele enoriașilor veniți să sărbătorească. Din partea școlii Grupul Vatra au expus dansuri tradiționale, din diferite regiuni ale țării, elevi din Ansamblul de copii Mugurel, Ansamblul Vatra Junior, Ansamblul Veselia, Ansamblul Vatra și Ansamblul Strămoșească. De asemenea, un minunat moment muzical a fost susținut de artistul local Gicu Pitiruț, interpret de muzică populară.

Interpretul de muzică populară, Gicu Pitiruț

Sărbătoarea religioasă a început în ziua prăznuirii Sfintei Parascheva, în data din 14 octombrie, evenimentul bucurându-se de invitați speciali, precum Preasfințitul Atanasie, șapte preoți care slujesc în alte parohii din comunitate, un diacon și un arhidiacon, cu acest prilej fiind organizată și o expoziție a Școlii de Catehism „Sfântul Stelian” care a numărat mai multe obiecte tradiționale, costume populare și picturi realizate de elevii școlii.

Credincioșii s-au putut închina și la moaștele mai multor sfinți ce se găsesc în această biserică ortodoxă, precum și la un veșmânt al Sfintei Parascheva.


“Această sărbătoare e foarte importantă pentru comunitate, căci sărbătorim Sfânta care este protectoarea bisericii noastre, e un fel ziua Sfintei, dar și ziua noastră, a tuturor. Sentimentele predominante sunt de bucurie și comuniune. Sfânta Cuvioasă Parascheva să ne ocrotească și să ne apere de tot răul!”, a declarat pentru Revista IR, preoteasa Ioana Nan Vasilescu.


Ziua de 14 octombrie este una foarte importantă pentru toți credincioșii din întreaga țară. Sfânta Cuvioasă Parascheva este cunoscută și sub numele de Ocrotitoarea Moldovei, iar peste 60.000 de români și-au sărbătorit onomastica întrucât poartă nume sau derivate ale Sfintei.

GALERIE FOTO ÎN CURS DE ACTUALIZARE

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente