Ziua Internațională a Cititului Împreună (Z.I.C.I.) -World Read Aloud Day (WRAD) a fost inițiată de LitWorld, o organizație nonprofit în 2007, se desfășoară anual, fără a avea o dată fixă.
În 2023, evenimentul se desfășoară … azi, 1 februarie.
Aflat în România la a VII-a ediție națională ,ZICI , este de fapt un eveniment global, marcat de milioane de oameni în peste 170 de țări și coordonată la nivel național de organizația Citim Împreună România din anul 2017.
Anul 2023 are ca temă „O carte, un glas, multe urechi.”
Această inițiativă urmărește reunirea-ntr-o singură zi a copiilor, a tinerilor și adulților pentru a celebra puterea cuvintelor, în ateliere interactive de lectură, dar și acasă, în biblioteci, în școli.
Este o zi în care se sărbătorește puterea de a citi cu voce tare, împreună…pentru că citirea cu voce tare are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Astfel azi, copii si adulți, își împărtășesc poveștile, cu principalul scop de a susține alfabetizarea ca un drept al omului care aparține tuturor.
Copiii cărora li se citește zilnic vor avea un avans de aproape un an comparativ cu acei copii cărora nu li se citește … Ei vor putea, cultivând pasiunea pentru lectură și interesul pentru cărți, să-si dezvolte creativitatea și imaginația prin puterea magică a cuvintelor și poveștilor, vor fi capabili să comunice mai bine atât verbal, cât și în scris.
Si, cine știe?!…mai apoi vor putea dărui povești valoroase prin care vor putea schimba lumea…
Cum să sărbătorim Ziua Internațională a Cititului Împreună?
Ideea ideală de a marca această zi e s să iei o carte și să o citești cuiva. Astfel, vei putea spune că citiți împreună. Indiferent dacă e un singur om sau sunt mai mulți, mesajul tău din cartea pe care o citești va merge mai departe.
Citind împreună cu ei, cu copiii, schimbăm de fapt lumea, iar insuflarea dragostei pentru cărți este unul dintre cele mai mari daruri pe care orice adult le poate oferi unui copil!
În ciuda noilor și ingenioaselor dispozitive electronice, a fluxului de conținut vizual, în care textul tipărit este pe cale să se sufoce, în fruntea proceselor mentale implicate în procesarea informațiilor, precum și cu sute de ani în urmă, se află abilitățile de citire atentă.
O persoană obișnuită să citească din copilărie gândește mai eficient, învață mult mai repede, ia decizii corecte…
Îndemnul redacției noastre , azi, este spre lectură …întrucât este cel mai eficace mod de dezvoltare a creativității, a empatiei și a gândirii coerente.
Fotografii din cadrul activitatilor Atelierului de comunicare si limba romana a Scolii de Dans si Arta Primo Passo, Torino.



