fbpx
10.3 C
Province of Turin
joi, mai 23, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Instructorii Grupului Vatra din Torino, la seminarul coregrafic „Magia dansului” din România

Trebuie citit

Cinci zile de muncă, dans și coregrafie, dar și o Suită Națională Coregrafică a României, sunt câteva dintre elementele ce compun, anul acesta, “Magia Dansului”, la Mediaș, acolo unde participă peste 130 coregrafi, profesori, dansatori profesioniști și amatori din toată România, în perioada 8- 12 februarie 2023. La acest eveniment, școala de dansuri tradiționale Grupul Vatra din Torino este reprezentată de coregraful Iurie Raileanu și instructoarea Carmen Rotariu.

Întâmpinați cu pâine, sare și țuică de Ansamblul Muguri de pe Târnave al Școlii de Dans „Vasile Stoia”, invitații au participat, miercuri, la deschiderea oficială a evenimentului ce a avut loc în prezența primarului localității Mediaș, Gheorghe Roman, a Silviei Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii Sibiului” și, bineînțeles, a profesorului Vasile Stoia, instructorul Școlii de Dans „Vasile Stoia”, membru în Ansamblul profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”.

Ineditul acestui eveniment constă în montarea unei Suite Naționale a României. Ideea compoziției artistice, unice în țară, îi aparține profesorului Vasile Stoia, organizatorul evenimentului “Magia Dansului”, care și-a dorit o suită capabilă să-i reprezinte pe toți românii, și-n care fiecare coregraf să își poată lăsa amprenta. Din partea școlii Grupul Vatra, instructorul Iurie Raileanu și instructoarea Carmen Rotariu vor contribui cu o compoziție din Moldova.

Aflată la Mediaș, Carmen Rotariu ne-a vorbit despre importanța evenimentului, precum și despre emoțiile trăite la fața locului.

“Este o ocazie unică și sunt onorată să pot contribui la Suita Națională Coregrafică a României, o idee artistică ce aparține maestrului Vasile Stoia și care își propune să reprezinte toate zonele etnografice ale țării. Noi, adică eu și Iurie Raileanu, vom contribui cu o execuție din regiunea Moldovei. Cât despre dansurile pe care le vom studia în cadrul seminariilor, acestea sunt deosebit de importante și, desigur, vor contribui la îmbogățirea repertoriului școlii Grupul Vatra, căci noi suntem aici și pentru a culege dansul folcloric autentic și a-l duce, mai apoi, acasă, la Vatra noastră din Italia”, a declarat pentru revista IR, Carmen Rotariu.

Scopul și obiectivele propuse prin “Magia Dansului” vor fi pe deplin împlinite în penultima zi de seminar, mai exact în 11 februarie, orele 16:00, când frumusețea dansului tradițional și a folclorului național, unice de altfel în întreaga lume, vor fi scoase la rampă și aduse în fața publicului spectator și telespectator la *Centrul Cultural Ion Besoiu, SIBIU* .

Evenimentul va fi transmis la nivel local pe Hora TV.

Rămâneți aproape de noi aici sau pe pagina de Facebook “Grupul Vatra”!

Vom reveni cu amănunte, dar și cu cadre din Suita Națională a României, în curând!

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente