fbpx
26.8 C
Province of Turin
vineri, iulie 19, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Întâlnirea Consulului General al  României la Torino, Cosmin Dumitrescu, cu primarul orașului  Castellamonte, Pasquale Mazza

Trebuie citit

Primarul orașului Castellamonte, Pasquale Mario Mazza s-a întâlnit ieri, 28 februarie 2024, cu Consulul General al României la Torino, Cosmin Dumitrescu, la sediul Consulatului General al României din via Ancona 7.

Tema principală a întâlnirii amicale dintre consulul general Cosmin Dumitrescu și primarul Pasquale Mazza a fost înfrățirea orașului Castellamonte din  provincia Torino, Italia și comuna Greci din județul Tulcea ,România, de unde provin majoritatea locuitorilor români care au reședința la Castellamonte și-n împrejurimi. 

Discuțiile s-au concentrat și pe colaborarea culturală și socială pe care Piemontul în general și orașul Castellamonte în particular o are cu România, amintindu-se  că  la  ediția din 2022 a Expoziției de ceramică din Castellamonte „Mostra della Ceramica” care își propune să devină din ce în ce mai internațională, prima țară invitată a fost chiar România. În sala de consiliu a orașului canavesan, artistul român Moldovan Nicolae și-a expus cu această ocazie lucrările din ceramică neagră din Marginea,  Suceava.

Un alt român a câștigat locul secund la concursul „Ceramics în Love” în 2023, Vlad Basarab cu opera „Unfolding”. 

Orașul Castellamonte a găzduit și în luna martie a anului trecut expoziția personală de pictură  „Cuori Migranți” a pictorului italo-român Pier Luigi Bertig, cu origini italiene din Greci, la Centrul de Congrese Piero Martinetti, în perioada 6-12 martie, expoziție organizată  cu ajutorul și  contribuția Școlii de Dans și Artă „Primo Passo” și a revistei IR -Inspirație Românească și s-a bucurat de patronajul Consulatului General al României la Torino și al primăriei orașului Castellamonte.

Ieri s-a făcut un pas înainte pentru a crea o legătură și mai solidă și mai formală – înfrățirea cu orașul Greci, în multiple domenii și sectoare. 

Primarul din Castellamonte i-a dăruit Consulului General ceramică „Tofeja”, simbolul orașului Castellamonte, iar la rândul său a primit un semn de prietenie de la consulul Cosmin Dumitrescu.

Au fost făcuți noi pași înainte pentru proiectul de înfrățire aflat în derulare și ambii și-au exprimat deschiderea reciprocă pentru o colaborare strânsă în beneficiul comunităților din Castellamonte, Italia și Greci, România.

Între primarul orașului Castellamonte Pasquale Mazza  și primarul comunei Greci, Mocanu Nicolaie există în itinere un schimb de scrisori de intenție, deci proiectul  înfrățirii este pe cale de realizare, beneficiind de sprijinul diplomatic al echipei consulare de la Torino. 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente