Acad. Constantin Barbu, Dr. Honoris Causa Bogdan Cuza, poetul Dinos Koubatis (Grecia), sculptorul Rodion Gheorghiță, artistul Dionis Mihai Barbu, scriitorul şi traducătorul Francesco Altieri (Italia) – câteva nume din pleiada care a pus în lumină istoria și cultura românească la Torino, ieri, 26 iulie 2023.
În sala Filippo Juvarra a Bibliotecii Naționale Universitare din Torino, ieri – 26 iulie 2023 – a avut loc inaugurarea Simpozionului dedicat Culturii Românești în special, precum și Culturii Europene, în general.
Organizat de nou-născuta „Accademia Europea delle Scienze, Arte e Letteratura di Torino”, evenimentul a avut un deosebit răsunet în comunitatea românească din Nordul Italiei, dar și în cea a orașului Torino, ale cărui oficialități au fost prezente la inaugurare, salutând participanții și organizatorii deopotrivă pentru ilustra inițiativă.
Într-un deosebit context a 15 opere ale lui Constantin Brâncuși reconstruite de sculptorul Rodion Gheorghiță, alături de cele 20 de lucrări de artă digitală din mostra „Alayavijnana”, create de Mihai Dionis Barbu, expuse în sala Juvarra din Torino, o deosebită vitrină de carte a prezentat alături de slova lui Constantin Barbu din „Versul periculos din mierea neagră”, poeziile lui Grigore Vieru și Nicolae Dabija, dar și lucrările unor români din diaspora, Mărioara Vișan(prezentă la eveniment), Ioana Nan, Georgeta Gălușcă, și traducerile în limba italiană ale lui Francesco Altieri, ale lui Francesco Paganelli, și culegerile acestuia din urmă despre portul românesc și despre pictorii români intre 1800-1900.
Academicianul Constantin Barbu a adus la Torino darul Academiei Tomitane făcut Bibliotecii Naționale din orașul piemontez care a găzduit deosebitul eveniment, o suită de „comori”(manuscrise în fac-simil color după palimpseste și miscellanei originale ale lui Dionisie cel Smerit ( Dionissus Exiguul ) și ale lui Ioan Cassian, sfinți creștini care au deschis drumuri importante în istoria religioasă creștină comună, amândoi dobrogeni,din Tomis, din Constanța de azi și din împrejurimi.
Biblioteca Națională din Torino a expus cu ocazia acestui eveniment, pentru publicul care va vizita expoziția, două manuscrise originale aflate la Torino, un manuscris din palimpsestul lui Ioan Cassian din anii 500 și altul din anii 800.
Au fost numeroase intervențiile în cadrul acestui ilustru prim eveniment al Academiei de Științe,Artă și Literatură din Torino, Michela Favaro, viceprimar al orașului Torino, Francesco Altieri, scriitor și traducător, Preotul Parohiei Ortodoxe din Venaria Reale Valeriu Drăgănescu, Președintele Asociației Amici Biblioteca Nazionale Torino, jurnalistul român Victor Roncea, Roberto Merlo – profesor de limba și literatura română la Universitatea dinTorino, și numeroase au fost aprecierile pentru reușita acestei zile, ale acestei deosebite punți de legătură între istoria și religia României și a Italiei.
La eveniment a participat și Dr.Honoris Causa Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Prețioase au fost intervențiile Domniei Sale,iar orasul Torino a reușit să-l impresioneze pe nepotul Domnitorului care și-a regăsit într-una din sălile Muzeului Risorgimento portretul străbunului sau, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, alături de Nicolae Bălcescu, Avram Iancu și alături de tricolorul românesc de la 3/15 maiu 1848.
Bogdan Cuza a evocat strategiile istorice ale lui Alexandru Ioan Cuza, ale lui Victor Emanuel și ale lui Napoleon III, pentru unirea României de la 1859, pentru Unirea Italiei de la 1861,într-un context European atât de vechi, și atât de actual, și a interacționat cu toate persoanele prezente la eveniment, mai ales cu cu copiii și adolescenții români din Torino ale căror întrebări spontane l-au impresionat.
Roberto Merlo, profesor de limba română la Universitatea din Torino, a apreciat evenimentul considerându-l o schimbare majoră și radicală din punct de vedere calitativ în peisajul cultural al diasporei românești la Torino.
Biblioteca Națională din Torino a salutat evenimentul și prin expunerea unei importante lucrări aflate în posesia sa,o lucrare fotografică a lui AL. Zaharia, conținând amintiri dela Expoziția Universală din 1906 din București, România, primită în fondul bibliotecii din Torino chiar în 1906, când toate statele Europei au trimis donații de carte le Torino pentru a reconstitui fondul de carte abia pierdut în urma marelui incendiu din 1904 al Bibliotecii de atunci.
Lucrarea continuă sa fie restaurata printr-o donaţie făcută chiar de nou-născuta Accademia Europea Delle Scienze, Arte e Letteratura di Torino, condusă în prezent de jurnalista Luiza Diculescu, în calitate de preşedinte, precum şi de Marcelin Enăscuţ, în calitate de vicepreşedinte.
Revista IR a fost partener media al acestui eveniment.
Photo credit Mihai Bursuc








































































