La 19 septembrie, la sediul Ambasadei României în Italia, a avut loc un simpozion dedicat personalității omului politic Iuliu Maniu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea sa și 70 de ani de la trecerea sa în neființă.
Potrivit unui comunicat remis revistei IR de Ambasada României în Italia, evenimentul cu titlul „Rolul lui Iuliu Maniu în istoria României moderne” i-a avut ca invitați speciali pe scriitoarea Ana Blandiana, președinta Fundației Academia Civică (Memorialul Sighet), Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu” și P.S. Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș. Dialogul a fost moderat de Oana Boșca-Mălin, director adjunct al Accademia di Romania.
Ana Blandiana, în intervenția sa, a salutat inițiativa legislativă a Parlamentului României de instituire a anului 2023 ca „Anul Iuliu Maniu”. Figură emblematică a societății civile românești post-decembriste, Ana Blandiana a mărturisit că, dintre toate personalitățile politice și istorice din România, Iuliu Maniu a constituit permanent un model de inspirație în demersurile de impunere a unor standarde morale înalte în viața politică românească și a dorit să întărească importanța acestei idei mai ales în societatea contemporană.
Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”, a evocat câteva momente semnificative din viața lui Iuliu Maniu, poposind în discursul său mai ales asupra realizărilor din prima parte a parcursului de om politic al „Sfinxului de la Bădăcin” (începuturile carierei politice, contribuția sa fundamentală la Unirea de la 1918, Consiliul Dirigent, apărarea Vienei, etc.). Nu în ultimul rând, domnia-sa a menționat relația specială dintre Ilie Lazăr, bunicul său, și Iuliu Maniu, căruia i-a fost alături întreaga viață, chiar și după gratii.
„Când vorbim despre Iuliu Maniu, ne gândim la demnitate, onoare, valori şi credinţă. Se împlinesc 70 de ani de când marele om politic greco-catolic s-a întors în casa Tatălui Ceresc. Iuliu Maniu a fost aruncat într-o groapă comună, alături de atâţia anonimi, dar şi de atâţia oameni mari ai Bisericii şi ai poporului nostru, în acel cimitir al săracilor. Acolo, Iuliu Maniu este împreună cu Fericiţii Episcopi Martiri Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Valeriu Traian Frenţiu, Anton Durcovici şi cu atâţia oameni de valoare, care au scris cu sânge o pagină luminoasă pentru Biserica Catolică şi pentru poporul român”, a precizat P.S. Cristian Crişan, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş.

„Într-un an cu o simbolistică istorică aparte în care marcăm 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu și 70 de ani de la moartea sa, în Temnița Sighetului, omagiem împreună memoria unei personalități marcante a politicii românești încă de dinainte de Marea Unire și până la venirea la putere a regimului comunist, care și-a servit patria cu credință și loialitate, fiind un artizan al statului național român.” Iuliu Maniu a făcut din servirea patriei o datorie sfântă: „Jur în fața lui Dumnezeu, pe conștiință și onoare că îmi voi jertfi viața pentru triumful cauzei comune românești! Dăruirea cu care a slujit intereselor țării i-a adus pierderea libertății și condiții de temniță grea din partea regimului comunist”, a adăugat ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău.
Parteneri instituționali: Accademia di Romania, Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică, Fundatia Corneliu Coposu și Fundatia Academia Civica.
