fbpx
10.3 C
Province of Turin
joi, mai 23, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, în Piemont: „Iran-Israel, este nevoie de moderație”

Trebuie citit

Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost recent în Piemont. Duminică, 14 aprilie, s-a întâlnit, la Torino, cu reprezentanți ai industriei de Apărare. Luni, vizită la Cameri, la fabrică de F-35, urmată astăzi – marți, 16 aprilie -, de întâlnirea cu ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto. Redăm, mai jos, un interviu acordat pentru Rai News, jurnalistei Lorenza Castagneri.

Menționăm, în context, faptul că, la Torino, cel mai important român pe plan internațional, în momentul actual, Mircea Geoană, s-a întâlnit și cu jurnaliști, studenți și profesioniști români din teritoriu. Un articol despre discuțiile purtate de Geoană cu românii din Torino va apărea în numărul 7 al Revistei IR, la sfârșitul lunii aprilie.

Foto captura: www.rainews.it

Redăm, mai jos, interviul acordat de Mircea Geoană pentru Rai News, la Torino:

Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, în Piemont: „Iran-Israel, este nevoie de moderație

La Torino și Cameri, întâlniri cu Ministerul italian al Apararii, Guido Crosetto, precum și cu reprezentanți ai industriei. „Riscul ca situația din Orientul Mijlociu să scape de sub control este real”. Cheltuielile militare la 2% din PIB, „avem nevoie cel puțin de un plan”.

Rai News: Începem cu atacul iranian asupra Israelului.

Mircea Geoană: A fost o noapte foarte, foarte dificilă și periculoasă, condamnăm cu fermitate escaladarea Iranului, dar facem apel la reținere, deoarece riscul ca situația din Orientul Mijlociu să scape de sub control este real. Iranul și prietenii Iranului au responsabilitatea de a vorbi cu cei de la Teheran și de a le spune să nu lase situația să escaladeze și mai mult. Un război în Ucraina, cu Rusia, este deja suficient, nimeni nu are nevoie de o altă situație complicată în Orientul Mijlociu.

Rai News: Cum vedeți acum situația din Ucraina?

Mircea Geoană: Este o perioadă mai complexă pe câmpul de luptă. Este interesul și obligația noastră să continuăm să ajutăm Ucraina și știu că va învinge în cele din urmă și aștept cu nerăbdare să o văd într-o zi alăturându-se familiei euroatlantice: membru al NATO și al Uniunii Europene.

Rai News: Două războaie. NATO cere de mult timp aliaților săi să investească 2% din PIB în Apărare. Italia rămâne sub acest prag. Ce îl veți întreba pe ministrul Crosetto?

Mircea Geoană: Nu vom vorbi doar despre cei 2%, ci și despre imensa contribuție a Italiei la alianța noastră. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că Italia, la fel ca și ceilalți aliați, dacă nu atinge ținta astăzi, cel puțin are un plan. Prim-ministrul Meloni și guvernul italian au indicat că sunt gata să se angajeze. De aceea, trebuie să continuăm dialogul.

Rai News: La Torino, există un accelerator NATO pentru start-up-uri care lucrează în domeniul Apărării.

Mircea Geoană: Sunt foarte mulțumit: peste 40 de companii l-au folosit. Am deschis, de asemenea, un fond, punem niște bani. Dintre centrele europene care participă la acest proiect, care se numește Diana, Torino este unul dintre cele mai bune.

Interviul acordat presei italiene poate fi urmarit pe www.rainews.it.

FOTO de la întâlnirea lui Mircea Geoană cu profesioniști români din Torino:

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente