fbpx
luni, aprilie 22, 2024

O clipă dintre cele care nu pier: Drapelul României pe clădirea-simbol a orașului Torino

Trebuie citit

De Ziua Naţională a României, Consulatul General al României la Torino a organizat un moment ce avea să ridice la cote maxime mândria celor peste 60.000 de conaționali stabiliți în orașul piemontez.

În dată din 1 Decembrie 2022, la ora 20:00, ora Italiei, pe Mole Antonelliana, clădire situată în chiar inima orașului Torino, ce găzduiește Muzeul Național al Cinematografiei, au fost proiectate drapelul României și logo-ul care a marcat împlinirea a 160 de ani de diplomație românească modernă, moment istoric ce își are rădăcinile în anul 1862, atunci când Alexandru Ioan Cuza a înființat Ministerul Afacerilor Străine, iar ministru era poetul și diplomatul Vasile Alecsandri. Datorită acelor vremuri, precum și vizitelor intreprinse de Vasile Alecsandri la Torino, în calitate de diplomat, o stradă din Torino îi poartă numele, începând cu anul 1977.

Pentru a consfinți aceste urme istorice românești, Ambasada României în Italia și Consulatul General al României la Torino au organizat, în toamna anului 2022, o serie de evenimente dedicate poetului și diplomatului român Vasile Alecsandri, printre care și crearea unui logo special.

Astfel, în luna octombrie 2022, au fost dezvelite și s-au inaugurat plăci comemorative, mărturii ale trecerii ministrului de Externe al României prin Torino, implicit Regiunea Piemonte.

Acțiunile recente ce au avut loc la Torino devin, astfel, adevărate repere ale identității românești, în general, dar și ramificații puternice ale rădăcinilor lăsate încă din vremuri îndepărtate de românii care au trecut prin Torino.

Revista IR a transmis acest moment LIVE, pe pagina de Facebook dedicată publicației: https://www.facebook.com/revistair

SURSA FOTO: MIHAI BURSUC

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente