fbpx
20 C
Province of Turin
joi, iunie 13, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

O lecție de istorie românească la Torino : „RĂDĂCINI”, expoziție de cămăși tradiționale autentice

Trebuie citit

Organizată de școala de dansuri tradiționale Grupul Vatra din Torino, expoziția de cămăși tradiționale autentice românești, cusute de Narcisa Razma Apostol, a celebrat istoria cămășii tradiționale, cu prilejul Zilei Naționale a României

 Astfel, luni, 28 noiembrie, sediul Consulatului General al României și-a pus strai de sărbătoare, găzduind expoziția de cămăși tradiționale autentice românești, cusute de Narcisa Razma Apostol, coordonatoarea cursului de cusut din cadrul Școlii Grupul Vatra. 

       S-a numit „Rădăcini” expoziția care a bucurat ochii tuturor românilor care-au pășit, luni, pragul oficiului consular,  aducându-le acestora în suflet bucuria revederii veșmântului magic românesc: CĂMAȘA TRADIȚIONALĂ, emblemă și poveste, istorie și simbol identitar al românilor.

         Prezența Excelenței sale, Ioana Gheorghiaș, Consul General României la Torino, alături de organizatorii evenimentului, vizita consulului Mihai Manolescu, precum și publicul care a admirat capodoperele cusute cu fir de mătase pe bucăți de pânză prețioase, minuțios elaborate, cuprinzând simbolistica românească vestimentară, toate au conferit importanța cuvenită acestei zile care deschide pleiada sărbătorilor dedicate Zilei Naționale a României, 1 Decembrie, pe teritoriul italian.

       Evenimentul a atras inclusiv atenția jurnaliștilor italieni. Așa se face că expoziția s-a bucurat de vizibilitate și în presa italiană, prin prezența și informațiile transmise de Roberto Rossi, responsabil de relația cu mass-media în cadrul Biroului de presă al Primăriei din Torino.

        „Le văd pentru prima oară, aceste cămăși. A fost interesant să aflu că fiecare dintre ele prezintă caracteristici unice ale zonei din care provine. Sunt bucuros că am aflat lucruri noi din istoria României! Am descoperit, în mai puțin de o oră, povești deosebite despre aceste cămăși <<cu altiță>>, iar acum se așteaptă cu emoţie includerea acestor cămăși în lista patrimoniului imaterial UNESCO, spre salvgardarea acestor opere de artă” , a declarat pentru Revista IR, Roberto Rossi. 

        De la creatoarea acestor obiecte de artă, Narcisa Razma Apostol, am aflat că unele cămăși sunt inspirate din albumele Elisei Brătianu (născută Știrbei), soția lui Alexandru Marghiloman și, mai apoi, a prim-ministrului Ion C. Brătianu. Potrivit istoriei sale, cămașa tradițională românească a fost purtată, de-a lungul timpului, de femeile simple, dar și de aristocrația României, deopotrivă, fiind îmbrăcată și apreciată inclusiv de reginele Țării, precum Regina Maria și Regina Elisabeta. 

Luni, 28 noiembrie, Grupul Vatra a transmis, din Torino, o frumoasă și interesantă lecție de istorie, de etnografie și folclor prin intermediul expoziției „Rădăcini”, ce poartă semnătura expertei în cusături tradiționale, Narcisa Razma Apostol, expoziție ce a fost găzduită de Consulatul General al României la Torino, instituția care a făcut posibil acestui eveniment, prin acordarea patronajului și sustinerea acestei inițiative deosebite.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente