fbpx
15.8 C
Province of Turin
sâmbătă, iunie 22, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Oameni care ne inspiră | Cruce din gheață, creată de meșterul popular Andrei Scripniciuc pentru Biserica Ortodoxă din Venaria Reale

Trebuie citit

Despre meșterul popular Andrei Sripniciuc, cititorii Revistei IR au descoperit deja povești impresionante. Îndrăgostit de mic de arta tradițională, Andrei Scripniciuc, născut în Tulcea – nu departe de meleagurile natale ale marelui poet Panait Cerna – are propriul atelier la Torino, localitate în care, de ani buni, transformă lutul, lemnul, metalul sau bucățile de piele la rang de artă.

Recent, meșteșugarul român a impresionat cu o nouă lucrare, unică în Regiunea Piemont: o cruce din gheață, donată pentru marea sărbătoare a Botezului Domnului (Bobotează) Bisericii Ortodoxe din Veneria Reale, unde paroh este preotul Valeriu.

Interesant este și faptul că o astfel de lucrare este cu atât mai prețioasă, cu cât ea este sortită topirii. O lucrare precum cea din imaginile ce însoțesc acest articol poate rezista în Italia între 30 și 36 de ore, fiind o țară cu climă caldă, în vreme ce în România, ar fi putut rezistă până la o luna de zile.

Andrei Scripniciuc nu “produce” nimic pe bandă rulantă, nimic în serie. Fiecare obiect zămislit din lemn este unicat, spune o poveste fără să aibă în vedere profitul şi este rezultatul unei “negocieri” dintre artist şi materialul care se lasă a fi prelucrat. 

Despre meșterul Andrei Scripniciuc veți citi, în curând, și în Revista Inspirație Românească, versiunea tipărită. Pentru a intra în posesia acestei publicații, contactați secretariatul școlii Grupul VATRA din Torino, prin intermediul WhatsApp, la umărul 3921897050.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente