fbpx
10.3 C
Province of Turin
joi, mai 23, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Olympia, Grecia| Flacăra olimpică a fost aprinsă pe 16 aprilie 2024

Trebuie citit

În Olympia Antică, a fost aprinsă Flacăra Olimpică pentru Jocurile Olimpice Paris 2024, cu 101 zile înaintea startului competiției (26 iulie – 11 august). 

Flacăra Olimpică a fost aprinsă marți, 16 aprilie 2024, într-o ceremonie tradițională pe stadionul din Olympia- templul Herei, sanctuarul atenian vechi de peste 2600 de ani în care se desfășurau Jocurile Olimpice în Antichitate.

La ceremonie s-au intonat imnul olimpic, iar apoi imnul Greciei și cel al Franței.

Simbol al păcii și al prieteniei între națiuni încă din antichitate, torța olimpică răspândește spiritul Jocurilor pe măsură ce călătorește prin țări ( Grecia, Franta,ecc), marcând începutul sărbătorilor.

Pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, Ştafeta Tortei Olimpice va avea loc pe o perioadă de trei luni.

Primul purtător , campionul olimpic grec la canotaj Stéfanos Ntoúskos i-a început călătoria spre „orașul lumină”( până la Atena) , urmând ca în Franța, s-o poarte Laure Manaudou,  campioană olimpică, mondială și europeană la înot, da fapt prima purtătoare a flăcării olimpice din partea Franţei.

„Ce onoare să fiu primul purtător de torță francez”, a spus Laure Manaudou. „Acest lucru este cu atât mai special pentru mine, cu cât am o legătură puternică cu această țară în care cariera mea sportivă a luat o întorsătură decisivă. Purtarea flăcării pe pământul Olympiei, originea străveche a Jocurilor, readuce multe amintiri și emoții. Sunt foarte mândră că am avut onoarea de a reprezenta Franța la această ceremonie de aprindere a flăcării care marchează începutul numărătoarei inverse către Jocuri!”

Flacăra olimpică va călători timp de 11 zile, si 5.000 km prin Grecia,  din insula Corfu la Marea Ionică apoi până în insula Santorini  din Ciclade, apoi va urca pe Acropole timp de o noapte lângă Partenonul dedicat Atenei.
Apoi flacăra va fi înmânată organizatorilor francezi pe 26 aprilie, pe stadionul
Panathenaic din Atena, locul în care s-au disputat primele Jocuri Olimpice din
epoca modernă, în 1896.

Pe 27 aprilie, călătoria torței olimpice prin Grecia se va încheia în portul Pireu, unde se va îmbarca la bordul  navei „Belem” -Fondation Caisse d’Epargne cu destinația Marsilia, unde va ajunge pe data de miercuri, 8 mai 2024, si va fi purtată de o femeie în vârstă de 102 ani, Melanie Berger-Volle, fostă membră a mişcării franceze de rezistenţă împotriva nazismului.

Această maiestuoasă navă considerată monument istoric, este cea mai veche goeletă cu trei catarge din Franța. A fost lansată în 1896, anul primelor Jocuri Olimpice moderne si a reprezentat deja Franța la evenimente prestigioase cum ar fi centenarul Statuii Libertății din 1986 și jubileul Reginei Elisabeta a II-a din 2012 . Imaginea și prestigiul său unesc francezi din toate generațiile. Vechea navă va traversa Marea Mediterană cu echipajul format din 15 tineri adulți din fiecare regiune a Franței, selectați anume pentru această ocazie.

Mișcarea Olimpică din România a fost reprezentată la ceremonie de Președintele Comitetului Olimpic si Sportiv Mihai Covaliu și Campioana Olimpică Maricica Puică, alături de Directorul Academiei Olimpice Române din Brașov, Radu Frunteș.

Via https://olympics.com/en/paris-2024 , foto credit @Maxime Franusiak, Picture by 2024 Getty Images- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente