fbpx
marți, aprilie 23, 2024

Pentru prima dată în străinătate, revista IR va acorda un Premiu literar tinerilor debutanți

Trebuie citit

Premiul poartă numele poetei Gherghina Tofan, în semn de prețuire pentru valorificarea culturii românești peste hotarele României și Republicii Moldova

Revista bilingvă INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ va acorda, anul acesta, un Premiu literar destinat debutanților în versuri sau proză începând cu acest an.

Acest eveniment își propune să descopere și să promoveze talente în domeniul literar și artistic ale românilor din Torino și împrejurimi.

„Împreună cu membrii Redacției Revistei bilingve IR ne-am gândit să dăm acestui Premiu numele poetei Gherghina Tofan, redactor al revistei IR încă de la înființarea acestei publicații, în semn de prețuire pentru activitatea literară și contribuția adusă la înființarea unei biblioteci românești la Torino. Este o modalitate prin care dorim să ne arătăm recunoștința față de efortul și munca asiduă a unui om care pentru decenii a trăit în rândul românilor din Torino, iar de anul acesta s-a retras în România. Bineînțeles, această acțiune înseamnă nu un sfârșit, ci dimpotrivă, continuarea unei frumoase colaborări culturale și literare, întrucât poeta Gherghina Tofan rămâne un colaborator de seamă a publicației noastre inclusiv din țară”, a declarat Luiza Diculescu, redactor-șef al revistei IR.

GHERGHINA TOFAN, poet și responsabil al Bibliotecii „Grigore Vieru” din Torino

GHERGHIA TOFAN, DATE BIOGRAFICE:
Este unul dintre fondatorii Bibliotecii românești ,,Grigore Vieru” din Torino inaugurată la 2 iunie 2013, în cadrul Asoc. FRĂȚIA.

Ca responsabil al acesteia organizează Manifestări culturale de anvergură cu participarea tinerilor și a copiilor din Diaspora, precum și a unor invitați de mare valoare.

Voluntar pe lângă Școala de Cateheză a Bisericii Sfânta Parascheva.

Domeniul de afirmare: literatură

Publicații:
2006 – ,,Departe de Țară, mai aproape de Dumnezeu”, CD – poezie în lectura autorului.

2010/ 2011 – Versuri
,,Cerul de acasă” – ediți l și a II-a Edit. Opera Magna, Iași

2012 – versuri
,,Spre țărmul liniștit”
Fundația Scrisul Românesc, Craiova

2014 – versuri
,,Rubati da un’ onda” (Învinși de val) – bilingvă

2017 – versuri ,,Scrisori către Țară” – Editura Fundația Scrisul Romanesc, Craiova.

2018/2020 – publică în diverse antologii atât în țară, cât și în afara granițelor.

2021 – ,, Din iubire și scântei ” – versuri pe nepoței

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente