Spectacolul de sfârșit de an al Școlii Grupul Vatra din Torino, susținut de cei peste 160 de elevi, a avut loc la Teatrul San Giuseppe din Torino, vineri, 2 iunie 2023.
La sfârșit de sezon, elevii Școlii Grupul Vatra (peste 160 de elevi de la divizia de dansuri populare, dar și cursanții atelierului de comunicare și limba română) au purtat, pe scena Teatrului San Giuseppe din Torino, încoronarea unui an de studiu intens, smulgând aplauzele publicului român și italian prezent în sală.
Lumea poveștilor și Istoria României au pășit pe scena teatrului torinez prin scenetele elevilor de la „Atelierul de Comunicare și limba română” din cadrul Școlii „Grupul Vatra”: „La Scăldat” de Ion Creangă, „Călătorie în lumea poveștilor lui Creangă” și „Poveste de război”, o piesă inspirată din vremea Primului Război Mondial și viața la Curtea Regală a României de la acea vreme.
Călătoria culturală a Școlii Grupul Vatra a continuat pe calea tradiției aducând pe scenă, într-o coregrafie nouă, dansul „Feciorească fetelor din Crihalma”, dans cu o poveste centenară, de pe vremea când bărbații și feciorii din satul Crihalma părăsiseră satul pentru a merge în război, iar femeilor și fetelor satului le-au rămas pe umeri grijile și poverile vietii, in lipsa barbatilor lor. Pașii feteleor din Ansamblul Vatra Junior, care duc faima acestui joc mai departe, au fost îndrumați de instructoarea Carmen Rotariu, după o coregrafie semnată de Iurie Raileanu.
Cu câteva zile înainte de Sărbătoarea Rusaliilor, dansul Calusărilor Oltenești propus de Ceata Calusărilor de la Vatra, conform tradiției, au fost prezenți în sala dăruind frunze de pelin spectatorilor, dar au și evoluat pe scena cu dansul lor, patrimoniu UNESCO, faimos și unic!
Grupul Baby Folk, Ansamblul Mugurel, Ansamblul Strămoșeasca, Ansamblul Veselia, Ansamblul Vatra Junior, Ansamblul Vatra, au încântat spectatorii cu dansurile lor culese si aduse din toată România, perle ce îmbogățesc repertoriul Școlii Grupul Vatra.
Au încântat privirile tuturor și au stârnit emoții puternice elevele Narcisei Razma Apostol, din cadrul Atelierului de cusut cămăși tradiționale autentice românești, care au defilat, pe scenă, în cămășile cusute cu propriile mâini, la Grupul Vatra din Torino.
La sfârșit de an, Grupul Elle – grupul fetelor care studiaza dansuri internaționale la Grupul Vatra – a adus publicului dansuri culese din repertoriul internațional, precum Armenia, din Egipt și mult premiatul dans cazac „Varen’ka”, spre încântarea spectatorilor, iar Ansamblul Vatra a întregit portretul internațional cu un dans Ucrainian și Tarantella italiană, omagiu țării gazdă, „La Bella Italia”.
Coregrafiile dansurilor internaționale poartă semnătura Maestrei Sofia Zaynetdinova, profesor în cadrul Școlii de Dans si Arta Primo Passo din TORINO, din care face parte inclusiv Grupul Vatra.
Invitații serii au fost Formatia Armonia din Torino, care-au continuat călătoria tradițională „Suflet de român” a Școlii Grupul Vatra cu o suită de melodii din folclorul românesc.
A moderat evenimentul jurnalista Luiza Diculescu, PR al Școlii de Dans și Artă Primo Passo din Torino, și al Școlii Grupul Vatra, implicit.
Sfârșitul spectacolului, într-un cor infinit de aplauze a premiat deopotrivă spectatorii care și-au alinat sufletul plin cu dor de România, și artiștii mari și mici, care au marcat încă un an de școală, în diferitele divizii ale Școlii Grupul Vatra.
Următoarea întâlnire, propusă de Școală Grupul Vatra, este pe 17 iunie 2023, la concertul artistei Andra, care va susține la Torino, primul spectacol al noului turneu „Tradițional 2”, la Pala Alpitour, unde pe lista invitaților artistei va fi și Ansamblul Vatra.
GALERIE FOTO IN CURS DE ACTUALIZARE!



















