fbpx
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Peste 355.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Ecaterina

Trebuie citit

Peste 355.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, joi, de sărbătoarea Sfintei Muceniţe Ecaterina (25 noiembrie).

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, cele mai întâlnite prenume feminine sunt Ecaterina – 66.195 de persoane şi Cătălina – 64.261. La bărbaţi, cele mai multe persoane poartă prenumele derivat Cătălin – 168.579.

De asemenea, sărbătoresc onomastica şi cei care se numesc: Caterina – 2.523 de persoane; Cati – 1.745; Catinca – 8.720; Călina – 4.392; Tincuţa – 4.554; Călin – 34.604 şi Ecaterin.

Semnificația numelui

Deși etimologia acestui nume este destul de discutată și disputată, totuși cea mai răspândită este părerea că numele de Ecaterina provine de la grecescul „katharos”, care se traduce prin „pur”, „curat”.

Iată ce tradiții și superstiții legate de această zi există în popor!

Sfânta Muceniță Ecaterina a trăit în timpul împăratului Maximian, în secolul al IV-lea. Întrucât era înțeleaptă din fire, orator înnăscut, cunoștea bine domenii precum astronomia și vorbea atât latină, cât și greacă, Ecaterina a reușit să convingă, cu argumente pertinente, sute de oameni să se convertească la creștinism.

Sfânta Ecaterina a fost decapitată întrucât refuză să cinstească zeii, iar Sfânta Tradiție spune că la tăierea capului ei, nu a curs sânge, ci lapte. Îngerii au dus trupul acesteia pe Muntele Sinai, acolo unde s-a ridicat Mănăstirea Sfânta Ecaterina.

Încă din cele mai vechi timpuri au existat fel și fel de tradițîi și superstiții legate de această sfânta sărbătoare. Se spunea, spre exemplu, că fetele nemăritate care posteau în ziua Sfintei Ecaterina urmau să își găsească sortitul. De asemenea, femeile măritate, dar care aveau probleme în căsnicie, posteau în această zi pentru ca soțul lor să se îndrepte.

Sursa: www.ziuaconstanta.ro

Sursa foto: www.basilica.ro

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente