„Più cultura, più culture”, s-a numit spectacolul care a avut loc duminică, 9 octombrie 2022,organizat de Asociația Rădăcini Latine, ce s-a desfășurat pe scena Teatrului Pertini din Orbassano.
Aflat la cea de-a IV-a ediție, spectacolul a adus pe scenă portul popular românesc, folclorul din toate zonele țării, reunind, într-o duminică de octombrie, câteva din asociațiile culturale din Piemonte. Evenimentul s-a desfășurat cu susținerea Primăriei din Orbassano, prin intermediul unui proiect realizat de asociația Rădăcini Latine, al cărei președinte este Damian Ivanov. Partener media al evenimentului a fost Radio Torino Internațional. La spectacol au participat mai multe entități culturale și sociale din zonă, precum școala de dansuri tradiționale românești Grupul Vatra, Asociația Frăția, CCTIR – Centrul de Cultură și Tradiție Italo – Română A.P.S, Torino și Ansamblul Folcloric CARPATICA al CCTIR – Centrul de Cultură și Tradiție Italo – Română A.P.S, Torino, Asociația Maria Tănase -Torino.
Spectacolul „Più cultura, più culture” a fost prezentat de Dana Gavriliu-Parfene.
Și-au dat întâlnire pe scena din Orbassano, artiști de muzică populară, elevi, dar si ansambluri folclorice, grupuri de dansuri și orchestre, creând indiscutabil o atmosferă de basm românesc.
Folclorul românesc este poarta sufletului poporului nostru.
El ne însoțește dintotdeauna în toate etapele vieții, mai ales în cele mai importante, reflectând întrucâtva istoria, geneza, trăirile neamului nostru, dar mai ales identitatea.
Duminică, pe scena teatrului Pertini din Orbassano, strânse-n buchet, toate provinciile românești și-au dat mâna într-o horă plină de bucurie și voie bună, umplând sufletele spectatorilor, români și italieni deopotrivă.
Carina Alexandra, Larisa Burca, Angelica Moldovan au adus pe scena ritmuri moldovenești în timp ce Alexandra Solac a adus ritmuri dobrogene la Orbassano.
Orchestra PRO ART Junior din cadrul Asociației Frăția a strălucit cu valsul numărul 2 al lui Shostakovich, („Second Valtz”), pentru ca mai apoi să încânte publicul cu ritmuri populare neaoșe în care și-au regăsit poveștile și amintirile toți cei prezenți.
Recitalurile au adus în scenă costumul național, fiecare interpret putând fi admirat în costumul specific zonei de unde și-a cules cântecul.
Au încântat inimile spectatorilor, Natalia Petica Ghiletchi, Dana Gavriliu Parfene, Silvia Ivan, Mihaela Laza și Elena Alexe.
Nu au fost mai prejos nici grupurile folclorice, care au smuls valuri de aplauze și admirația publicului întreg, prin dansul popular, tezaur transmis de-a lungul generațiilor încă din cele mai vechi timpuri.
Au evoluat pe scenă Ansamblul Vatra Junior și Ansamblul Strămoșească, ambele grupuri aparținând școlii de dansuri tradiționale din Torino, Grupul Vatra.
De asemenea, Ansamblul Folcloric CARPATICA al CCTIR – Centrul de Cultură și Tradiție Italo – Română A.P.S, din Torino, a încântat spectatorii prin dansurile lor făcându-i pe spectatori să se simtă acasă, chiar și departe de meleagurile natale.
Amintind prin pașii horelor de legătura noastră cu pământul natal, artiștii care au evoluat pe această scenă, ne-au demonstrat – încă o dată – că identitatea noastră ca popor ne-o menținem și o demonstrăm doar păstrându-ne vii tradițiile, portul, cântecul, dansul popular și graiul.



