fbpx
3 C
Province of Turin
vineri, decembrie 1, 2023
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

 „Poezia care mă (de)scrie” -Întâlnire cu poeta Radmila Popovici, la Școala Primo Passo din Torino | Un emoționant recital de poezie și lansare de carte

Trebuie citit

…”de cum am pus piciorul la <<Primo Passo>>, după primul pas, m-am simțit printre prieteni…ca acasă. Mulțumesc pentru acest sentiment”, s-a adresat poeta, încă din primele minute, publicului numeros care a așteptat-o.

În seara de 25 februarie 2023, la Școala de Dans și Artă Primo Passo din Torino, a poposit cel mai dulce vers românesc prin poezia-tezaur plină de amintiri și sentimente ale Radmilei Popovici, trăiri pogorâte parcă anume pentru a elibera lacrimile de bucurie, nostalgie și dor ale celor prezenți în sală .

„(…) de cum am pus piciorul la „Primo Passo”, după primul pas, m-am simțit printre prieteni…ca acasă. Mulțumesc pentru acest sentiment!”, a mărturisit poeta, încă din primele minute, publicului numeros care a așteptat-o.

Radmila Popovici, originară din Republica Moldova, ne-a povestit cu mândrie inclusiv despre originalitatea numelui pe care-l poartă…

„Radmila e un nume pentru care mama a luptat. Neamurile ar fi vrut pentru mine un nume clasic, normal, dar mama asculta în fiecare zi de luni teatru „la microfon”, ceea ce se difuza dincolo de Prut; veneau undele radio dinspre România.Teatru la microfon la noi nu exista; teatrul acesta avea mai multe episoade, iar protagonista unui spectacol era o fetiță ce se numea…Radmila. Atât de mult i-a placut mamei acest nume, încât eu îl port azi cu mare drag”, a povestit, vădit emoționată, poeta Radmila Popovici.

Sesiunea de lectură a adus lacrimi de nostalgie, de dor în ochii celor prezenți, tributul de sentimente impresionând poeta, uimită și încântată deopotrivă să găsească un public atât de receptiv la poezie,  atât de sensibil.

Prin sesiunea de întrebări și răspunsuri a întâlnirii, poeta s-a destăinuit publicului, aducând tot  mai aproape, poet și cititor, ca-ntr-o extensie de gând, emoție și cuvânt.

Un moment – ce avea să ridice la cote maxime inclusiv emoțiile autoarei de versuri – a fost prilejuit și de copiii care studiază limba română la școala Grupul Vatra din cadrul Asociației Primo Passo.

Astfel, tinerii redactori ai revistei IR Junior – elevi ai cursului de limba română și comunicare la Vatra – s-au întrecut în a adresa întrebări. Așa se face că publicul prezent a aflat cum percepe Radmila „minunea” necesară poetului.

„<<Inspirația>>– este acel miracol care se poate întâmpla oricui…Este acel glas din Univers  pe care, dacă ai urechi să-l auzi și dorință să-l citești și să-l transmiți altora, scrii! E nevoie de puțină pace-n suflet și detașare de lumea aceasta materială, pentru că nu putem să fim numai trup și carne, și oase…noi suntem mult mai mult…„, a explicat poeta.

Dincolo de poezie, Radmila a compus numeroase texte pentru melodii românești care au devenit șlagăre interpretate de artiști cunoscuți atât în România, cât și în Republica Moldova, precum Gabriel Dorobanțu, Mirabela Dauer, Ion Suruceanu sau Provincialii. 

La întrebarea ce simte când poezia sa prinde voce și ritm, poeta a stârnit, din nou, emoții puternice în rândul publicului. „Acultându-mi versurile <<pe viu>> îmi amintesc exact starea pe care o aveam, haina cu care eram îmbrăcată când am scris…Parca mă duc înapoi în timp și mă mir de fiecare dată de acest miracol. Cum se poate întâmpla, sub acest Cer atât de înstelat să se unească uneori stelele în constelații, cred că e într-adevăr meritul acelei Trinități, <<interpret-text-melodie>>, pentru că nu totdeauna se întâmplă să iasă un cântec care să atingă strunele sufletului. Și, pur și simplu, mulțumesc și mă mir!

Dar cel mai deosebit sentiment îl am atunci când merg acasă, în satul meu, când urc pe dealurile copilăriei – satul meu este dispus ca un amfiteatru – și când de undeva, de la vreun radio, se-întâmplă să răsune vreo melodie cu versuri pe care le-am scris eu, atunci am niște emoții copleșitoare.

Iarăși e o mirare… 

precum a copilului care nu-și dă seama cum s-a-ntâmplat? Când a crescut? Cum a ajuns să se întâmple și-acest lucru, anume ca cineva să cânte, în satul de baștină, versul său…

Radmila Popovici a mai povestit incredibila sa relație cu mătușa sa, Ioana Popovici, o cunoscută actriță, pe care avea să o cunoască abia după Revoluția din 1989, când aceasta a revenit în Moldova, să-și caute rădăcinile.

Extraordinara întâmplare a reîntâlnirii lor este povestită în cartea de interviuri intitulată „Reconstituiri cu Ileana Popovici” (Editura Adenium, Iași, 2017).

La întâlnire  a fost prezent și  Blaga Neculai, român cunoscut în comunitatea torineza pentru talentul sau de recitator, dând glas versurilor poetului basarabean Grigore Vieru, dar și versurilor poetei Radmila Popovici. 

Prin volumul „Poezia care mă (de)scrie”, Radmila Popovici a adus aproape de românii și moldovenii din Torino, grație Școlii de Artă și Dans Primo Passo și Asociației Busuioc din Padova (reprezentată la eveniment de însăși președinta Lilia Tusa – n.r.) un vers, o inimă bătând în dulcele grai românesc, ca un balsam pentru rănile depărtării, ca un elixir al durerilor necesare pentru a putea cunoaște și iubi bucuria!

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente