18.3 C
Province of Turin
luni, iunie 5, 2023
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Primul „Festival della Pastasciutta”, la Greci, în Dobrogea

Trebuie citit

În poiana de la Crucele a munților Măcin, la Greci, a avut loc primul Festival culinar al pastelor italiene, celebrat în Dobrogea, în localitatea cu rădăcini  granitice unde comunitatea  italiană  are peste  o sută  de ani de  existență. 

S-a desfășurat sâmbătă, 20 mai 2023, primul Festival al pastelor italiene, în Greci,  localitatea vestită pentru cireșele care fac tradiția de ani buni, pentru bujorii sălbatici -monumente ale naturii care-nfloresc la poalele pădurii Hercinice, pentru granitul smuls Munților Măcin, din carierele de la Carabal, Morsu, Cavalu’ sau Tutuiat cu care s-au pavat și împodobit străzi europene, stadioane, poduri istorice și alte mari opere arhitecturale care există după sute de ani, chiar și azi.

Organizată de Primăria Comunei Greci, în colaborare cu Parohia Catolică din localitate  „Sfânta Lucia”, sărbătoarea a reunit sute de vizitatori, care s-au strâns în poiana de  la Crucele, amfiteatru desăvârșit creat de Mama Natură, atât de generoasă aici, la poalele vechilor munți ai Dobrogei, pentru a omagia Pasta, pentru a omagia simbolul  bucătăriei italiene „la pastasciutta”. 

Protagonistele festivalului,pastele „pappardelle”,făcute în casă,tăiate șuvițe ,zvântate, și-mbogatite de sosul de carne cu suc de roșii, așa zisul „ragù alla bolognese” au uimit juriul care a premiat pe cele mai bune, dar au și încântat publicul care a degustat cu plăcere din tipicul aliment italian gătit în cantități impresionante de catre gospodinele înscrise la concurs în această ocazie.

Sărbătoarea a fost îmbogățită de o expoziție documentară originală, cu fotografii ai membrilor comunității, chiar de la începuturile emigrației italienilor la Greci, și în general în zona munților Hercinici, cu faimoșii „scarpeti” realizați artizanal de meșteșugari din comună, dar și cu uneltele folosite în prelucrarea granitului (spizz, piol).

Pe scena din poiană au evoluat tinerii din Ansamblul Allegria, cu dansuri populare italiene, dar și cu dansuri tradiționale dobrogene.

Un alt moment foarte apreciat de public a fost acela când pe scenă a urcat un grup de italieni de la Greci, interpretând vechi melodii populare italienești, printre care „Piemontesina Bella”, melodii care au legănat ani la rând dorurile emigranților găzduiți de munții Măcinului, la Greci.

Invitații speciali ai evenimentului au fost Anuța Sagneanca, cântăreață de muzică populară din Brașov și tenorul Daniel Vilcoci de la Opera din Brașov, care a încântat publicul cu canzonette italiene.

În cadrul festivității de premiere, primarul Comunei Greci, Nicolaie Mocanu a primit o scrisoare de salut din partea primarului din Castellamonte, Italia – Pasquale Mazza, cu ocazia primei ediții a „Festa della Pastasciutta”, înmânată de Aurelia Nicola, cetățean italian al orașului Castellamonte, care a adus la Greci nu doar salutul instituțional al Primarului, ci și un simbol al orașului italian, din ceramică, oferit ca premiu câștigătorilor premiului I al concursului.

Amintim că cele două localități, Greci și Castellamonte, au inițiat procedurile de înfrățire, cu suportul juridic al Consulatului General al României la Torino.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente