fbpx
15.3 C
Province of Turin
vineri, iunie 21, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Regizorul Șerban Marinescu, mesaj către spectatorii români din Torino, cu prilejul Zilelor Filmului Românesc

Trebuie citit

Evenimentul dedicat Zilelor Filmului Românesc la Torino s-a desfășurat între 28 și 30 octombrie 2022, la Cinema Massimo – Muzeul Național al Cinematografiei din orașul piemontez. Cu această deosebită ocazie, regizorul Șerban Marinescu a vorbit redactorilor revistei Inspirație Românească (IR) despre filmul „Cel mai iubit dintre pământeni” și a transmis, totodată, un mesaj pentru publicul din Torino.

SURSA FOTO: Mihai Bursuc

Organizat de DACIN SARA și Consulatul General al României la Torino cu patronajul Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia și al Museo Nazionale del Cinema di Torino, festivalul a adus bucurie în sufletele publicului torinez. Partener media al acestui eveniment a fost revista noastră, Revista IR. La proiecția „Cel mai iubit dintre pământeni” – film în regia lui Șerban Marinescu -, s-au vândut toate biletele, iar sala e fost plină până la ultimul scaun.

După vizionarea filmului „Cel mai iubit dintre pământeni”, într-o sală plină până la refuz de românii sosiți la întâlnirea pe plai italic cu filmul românesc, o liniște de mormânt. Efectul peliculei, sfâșietor de emoționantă și dureroasă, deopotrivă, a luat graiul spectatorilor. În ciuda acestui fapt, regizorul Șerban Marinescu a ținut să vorbească publicului prezent la cinematograful Massimo.

„Dacă nu sunt întrebări, nu mă supăr! Mă bucur că se tace. Este un semn că filmul poate încă să emoționeze. E mare lucru! E cel mai frumos compliment, anume când se termină filmul și sala rămâne pe loc, și-i simți respirația. Este extraordinar! După atâția ani, dacă un film este încă viu, e o mare șansă pentru cel care l-a făcut! E o mare șansă!”, a completat Șerban Marinescu.

La rândul lor, redactorii IR și-au dorit să afle mai multe despre impresia lăsată de acest eveniment inclusiv creatorului de film românesc, Șerban Marinescu.

„Eu mă bucur că ați venit în număr atât de mare, de neașteptat, la un film atât de vechi, un film care cu siguranță n-o să vă dea o seară liniștită și calmă…Nu-i o comedie, ci o poveste dramatică, tragică, pe care dac-o privim de azi încolo (înapoi în timp – n.r.), ni se pare că s-a-întâmplat acum un mileniu, iar dacă ne uităm, istoric vorbind, e alături de noi…Sunt doar optzeci de ani de atunci…O nimica toată… E o istorie cât o clipă”, a declarat, pentru revista IR, regiorul Șerban Marinescu.

El a povestit sălii întregi câteva din ecourile pe care acest film le-a trezit, oriunde a fost proiectat în lume, povestind și de o întâmplare “cât o ironie a sorții”.

„Culmea ironiei face că la vreo 15 ani după ce am făcut acest film, la o prezentare în Barcelona, să vină o doamnă în vârstă, foarte educată, foarte specială, după film, alături de fiica ei, mai tânără, firește, și să mulțumească. Mie și lui Ștefan ( Iordache, actorul rolului principal ,- n.r.)…La sfârșit am aflat că era fiica Anei Pauker. Ana Pauker, este – dacă vreți, personajul care a marcat perioada în care se întâmplă povestea. A fost, exact ironia sorții!”, a povestit Șerban Marinescu.

Totodată, regizorul a mărturisit revistei IR uimirea de a vedea sala plină ochi, la Torino, fapt ce denotă interesul publicului românesc pentru pelicula adaptată după romanul omonim al lui Marin Preda, care „este un film inspirat din romanul lui Preda, dar care-i păstrează spiritul. Spiritul cărții se află în film”, după cum a subliniat însuși regizorul Șerban Marinescu.

Cât despre prezentarea în sine a filmului, el ne-a destăinuit că tot ceea ce face este “pentru românii mei, pe oriunde-ar fi ei”. “Și mă bucur mult că vine lumea să vadă filmul, un film atât de vechi, atât de greoi, atât de complicat…dar au venit oamenii să-l vadă!”, a mai spus el.

În inchiere, regiorul Șerban Marinescu a ținut să îi felicite pe românii din Torino și din împrejurimi.

„Aici sunteți mult mai strânși de limbă, strânși și mult mai apropiați de spiritul românesc. E firesc, poate. sunteți departe de casă…”, a conchis regizorul Șerban Marinescu.

IMPORTANT! A doua ediție a Festivalului filmului românesc de la Torino se va desfășura în zilele de 5, 6, 7 și 9 decembrie 2022. 

Rămâneți cu ochii pe noi! Vom reveni, curând, cu noutăți în acest sens! 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente